Irak istihbaratı, El Nusra Cephesi'nin Birleşmiş Milletler görevlilerini kaçırma planlarını ele geçirdiklerini bildirdi.

Irak ordusu 25 Aralık'ta Suriye sınırlarında El Kaide'ye yönelik önemli operasyonlar başlattı.  Operasyonlarda El Kaide'ye ait iki kampın imha edildiği bildirildi. Suriye sınırında halen toplam 11 El Kaide kampı olduğu tahmin ediliyor.

Irak'ta son dönemde El Kaide'nin saldırılarında artış gözlenmiş, bunun yeni bir mezhep çatışmasına yol açacağı endişesi dile getirilmişti.  Bu yılın başından beri şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 7 bini buluyor. Sadece Ekim ayında bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Irak İstihbarat örgütü operasyonlarda El Kaide'nin liderlerinin yazışmalarını ele geçirdiğini söyledi. Bu belgeleri uluslararası medyaya servis eden istihbarat örgütü, ayrıca El Kaide'ye bağlı El Nusra Cephesi'nin bilinen lideri Abu Muhammed el Golani’nin ilk fotoğrafına ulaştıklarını açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen istihbarat görevlisinin sözlerine göre, kendilerinin birkaç El Kaide üyesini ele geçirmeleri sonrasında ellerine bazı yazışmalar geçti.

El Nusra Cephesi'nin liderinin yazısına göre, belli bir süre birkaç BM görevlisi gözetim altında tutuldu ve kaçırılmaları planlandı. Irak istihbarat sözcüleri ayrıca bu örgütün Suriye ve Iraklılar başta olmak üzere bazı yabancıların kaçırılması ve öldürülmesi planlarını açıkladılar.

El Kaide ve ona bağlı örgütler dünyanın birçok yerinde çok kanlı eylemlerle insan hakları ihlalleri ve mezhep düşmanlığını körüklemekle suçlanıyor. (ANF)