Zaman'dan Serkan Sağlam'ın haberine göre Suriye ’nin kuzeyinde hakimiyetini artıran El Kaide’ye bağlı Irak-Şam İslam Emirliği (IŞİE), bölgeye kalıcı olarak yerleşmek için dikkat çekici adımlar atıyor.

Türkiye sınırına 7 kilometre mesafedeki Azez kasabasını ele geçiren örgüt, Halep ve Rakka şehirlerinde okullar açtı. El Kaide ideolojisinin aşılandığı okullarda çocuklara canlı bomba ve suikast eğitimi de veriliyor. İlkokul ve ortaokul düzeyindeki okullara özellikle öksüz ve yetim Suriyeli çocuklar alınıyor.

Örgüt, iç savaş sebebiyle ciddi geçim sıkıntısı yaşayan ailelere maddi destekte bulunarak çocukları kendi okullarına göndermeleri için teşvik ediyor.

Son bir yıldır sınır boyunca kontrolünü artıran Irak-Şam İslam Emirliği, Esad birliklerine karşı aktif çatışmadaki militanlarını çekerek Türkiye’ye yakın bölgelere konuşlandırdı. Deyr ez Zor ve Rakka’daki petrol kuyularını ele geçiren örgüt, benzin satışından pay alarak kısa süre içinde büyük ekonomik güce ulaştı. Örgüt, koordineli bir şekilde hareket edemeyen muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) etkinliğinin azalmasıyla da bölgedeki birçok silahlı grubu kontrol altına alıyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı ve Suriye Milli Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra, Irak-Şam İslam Emirliği’nin Suriye devrimini engellemek için Esad rejimi ve müttefiki İran tarafından kurulduğunu iddia ediyor. Sabra, bu örgütle ilgili endişesini, “Bu grupların varlığından çok endişeleniyoruz. Bunlar Suriye devrimini çalıyorlar.” sözleriyle dile getiriyor.

Zaman'a konuşan SMDK yetkilileri, muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun artık Türkiye sınırından 20 kilometre öteye gidemediklerini belirtiyor. El Kaide yanlısı militanların sınırın karşı tarafındaki birçok bölgede bulunduğunu ifade eden Suriyeli muhalifler, "Özellikle sınır kapılarına yakın noktalar IŞİD'nin denetiminde. El Kaide artık Suriye'de geleceğine yatırım yapıyor." diye konuşuyor.