Ebola virüsüne karşı Batı Afrika ülkelerindeki amansız mücadele devam ederken, yaşamını yitirenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Virüsün yayıldığı 4 ülkedeki ölü sayısının bilinenden daha fazla olduğu ve salgının tümüyle kontrol altına alınmasının 6 ayı bulabileceği tahmin ediliyor.

Batı Afrika ülkelerinden Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya’ya yayılan ebola virüsünden kaynaklı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı bin 145’e yükseldi. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada, virüse yakalananların sayısının ise son iki günde tespit edilebilen 152 vaka ile birlikte toplamda 2 bin 127 olduğu duyuruldu.

WHO tarafından Perşembe günü yaptığı açıklamada, eboladan kaynaklı yaşanan ölümlere ilişkin rakamların gerçekte daha fazla olabileceğine dikkat çekilmişti. 

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamada da ölümlerin gerçek sayısının daha fazla olduğu yinelendi. MSF adına Liberya’da görev yapan doktorlardan Tarnue Karbbar, ebola salgını nedeniyle Batı Afrika’da bulunan görevlilerin tüm ölümleri ve ya virüs vakalarını kayıt altına alamadıklarını söyledi. Virüse yakalanan kişilerden bazılarının tedavi merkezlerine götürmekten korkan aileleri tarafından evlerinde tutulduğunu kaydeden Karbbar, geçtiğimiz gün Liberya’nın sadece bir bölgesinde bir seferde 75 yeni vakanın tespit edildiğine dikkat çekti.

Öte yandan uzmanlar, giderek yayılan ebola virüsünün tümüyle kontrol altına alınmasının 6 ayı bulabileceği görüşünde. Ebola virüsü Mart ayından itibaren Gine, Liberya ve Sierra Leone’de yayılmaya başlamış ve son olarak Nijerya’ya sıçramıştı. Virüsten kaynaklı olarak ölen ilk kişinin iki yaşında olduğu ve Aralık ayında Gine’de yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı.

ŞİMDİYE KADARKİ EN ÖLÜMCÜL EBOLA SALGINI

İlk olarak 1976 yılında Zaire (bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ve Sudan’da görülen ebola salgınında 431 kişi yaşamını yitirirken, daha sonra aralıklı olarak Afrika’nın birçok ülkesinde onlarca salgın yaşandı. Her salgın onlarca hatta yüzlerce kişinin yaşamına mal olurken, bu yılki salgın şimdiye kadarki en büyük salgın olma özelliğinde.

Virüsün yayıldığı ülkelerde olağanüstü hal ilan edilirken, Nijerya dışındaki tüm ülkeler sınırlarını kapatmışlardı. Son olarak Nijerya yönetimi ülkede olağanüstü önlemler alınacağını duyurmuştu. 

Şimdiye kadar yüz milyonlarca dolarlık fonun ayrıldığı ebola virüsüne karşı henüz tam olarak etkili bir ilaç bulunmuyor. Geçtiğimiz hafta Liberya’da görev yapan iki Amerikalı doktora ZMAPP adlı serumdan verildiği ve doktorların daha sonra iyileştiği duyurulmuştu. Söz konusu doktorların iyileşmesinde ZMAPP adlı serumun mu etkili olduğu, yoksa doktorların kendiliğinden mi iyileştiği ise tam olarak bilinmiyor. (ANF)