The New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Ebola virüsüne yakalananların yüzde 70 kadarının öldüğünü ortaya koydu. Daha önce verilen oran, yüzde 50 idi.

Dünya Sağlık Örgütü ise Ebola virüsü salgınıyla mücadele artırılmazsa hastalığa yakalananların sayısının Kasım ayında 20 bine çıkacağını bildirdi.

Örgüt şimdiye dek 2.800 kişinin Ebola virüsü yüzünden hayatını kaybettiğini kaydetti ve hastalığın uluslararası boyutlarda acil bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.

Örgütte çalışan bilim insanları, Ebola hastalarının katlanarak artmasının beklendiğini ve Batı Afrika'da sık sık karşılaşılabilen yerleşik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtiyor. Dünyadaki bu en büyük çaplı Ebola salgınında ölümlerin hemen hepsi Gine, Liberya ve Sierra Leone'de oldu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Strateji Başkanı Dr. Christopher Dye, virüsün insadan insana yayılmasını engelleyecek sıkı önlemlere başvurulmadığı ve uluslararası ortaklardan daha fazla destek alınmadığı takdirde, yakında, bu ülkelerde her hafta binlerce Ebola vakası ve ölümüyle karşılaşılacağını söyledi.

Dr. Dye, Ebola'ya karşı yeni ilaç ve aşı geliştirilmesinin ve kullanılmasının da hızlandırılması gerektiğini kaydetti. Bu arada The Wellcome Trust adlı vakıf, Batı Afrika'da ilk kez Ebola virüsüne karşı deneysel ilaç denemeleri yapılacağını açıkladı.

Ebola ile savaş için çeşitli ilaçlar üzerinde çalışmalar sürdürülüyor ama bunlar tam anlamıyla denenmiş değil ve çoğu da, çok az miktarda üretiliyor.
Bu ilaçlar arasında ZMapp adlı, virüse yakalanan az sayıda sağlık görevlisine verilen bir ilaç da var. (BBC Türkçe)