İsviçre’de asgari ücretle ilgili yapılan referandumdan yüzde 76,3 bir oranla ‘hayır’ sonucu çıktı. Oylamada, halkın sadece yüzde 23’ü saat başı 22 frank asgari ücrete onay verdi.

İsviçre Sendikalar Birliği’nin (USS) öncülüğünde sol partilerin ülkedeki asgari ücretin aylık 4 bin Franklık olması talebi yüzde 76,3’luk bir oyla reddedildi.

Bir çok kantonda asgari ücret uygulamasının olmadığı ülkede bazı işçiler 7 frank gibi bir düşük ücretle çalıştırılıyor. Yarım ekmeğin bile 4 frank ülkede sendikalar ve sol partiler ülke genelinde asgari ücret uygulamasına gidilmesi ve bu oranında 4 bin Frank olması gerektiğini belirtiyordu. Sol partili ve sendikaların oluşturduğu girişim kira ve gıda masraflarını karşılayabilmek için gerekli olduğunu belirtiyordu. Bu talebe karşı olan ve aralarında aşırı sağcı parti UDC’nin bulunduğu girişim ise bu orandaki bir asgari ücretin insanların işlerini kaybetmesine yol açacağını iddia ediyordu.

Sol partiler güçlü oldukları ve zaten asgari ücret uygulamasının 3 bin 500 Frank olsa da uygulandığı Jura ve Neuchatel kantonlarında da büyük bir yenilgi aldı. Referandum sonucu geçtiğimiz aylarda yabancılar ile ilgili yapılan referandum sonucu ile beraber ele alındığında ülkedeki sol hezimete uğradı.

Öte yandan referanduma giden ‘çocuk ya da bakıma muhtaç kişilere karşı cinsel suç işlemiş kişilerin bu alanlarda çalışmasının yasaklanması’ ve ‘ Tıbbi hizmetlerin genişletilmesi’ halk tarafından kabul edilirken İsviçre ordusuna yeni savaş uçakları alınması önerisi ise yüzde 52'lik oy oranıyla reddedildi.