Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), dünyanın en uzun tecritte tutulan mahkumu olan Albert Woodfox, 44 yıl sonra serbest bırakıldı. Kara Panterler üyesi Woodfox, 1972'de gerçekleştirilen isyan sırasında bir gardiyanı öldürdüğü iddiasıyla suçlanan ve "Angola Üçlüsü" olarak tanınan üç tutsaktan biriydi.

ANGOLA ÜÇLÜSÜ

Woodfox dışındaki diğer 2 tutsak, 2001 ve 2003 yıllarında serbest bırakılmıştı. Üç tutsak, geçmişte kölelerin çalıştırıldığı Angola Çiftliği'nin yanında bulunan tecrit hücrelerinde tutulduğu için "Angola Üçlüsü" deniyordu.

Uluslararası Af örgütü ve insan hakları örgütleri, yıllarca Louisiana eyaletindeki hapishanenin tecrit hücresinde tutulan 69 yaşındaki Woodfox'un serbest bırakılması talebiyle mücadele yürütmüştü.

TECRİTE KARŞI HUKUKSAL BAŞVURU YAPMAMA ŞARTI

Savcılık, 40 yıllık tecrit cezasına yönelik hukuksal işlem yapması şartıyla Woodfox'u serbest bıraktı. Louisiana Savcılığı, yıllarca tecrit altında tutulan Woodfox'un serbest bırakılmasına ilişkin, "Adalet için yapılan bir anlaşmadır" şeklinde açıklama yapması dikkat çekti. Woodfox'un avukatı George Kendall ise "Woodfox'a 40 yıl hücre cezası verilmesinin hiç bir hukuksal zemini yoktu ve ABD'nin tarihinde kara leke olarak yerine alacak" dedi.

(Kaynak: ETHA)