19-23 Ocak tarihleri arasında Brezilya'nın Porto Alegre kentinde düzenlen bu yılki Dünya Sosyal Forumu'na katılan bazı organizasyon temsilcileri bir deklarasyon yayınlayarak, bir barış metnine attıkları imza nedeniyle Türkiye'de gözaltına alınan ve işlerine son verilen akademisyenlere destek verdiler. Aralarında Brezilya'da yaşayan yazar Erol Anar, Avusturyalı gazeteci ve Dünya Sosyal Forumu organizatörü Leo Gabriel,  Brezilya Yerli halkı temsilcisi Kuáwá Apurinã, Yurttaş hareketi adına Celio Turino, sendika ve üniversite temsilcilerinin de imza attıǧı Türk hükümetine yönelik bir çaǧrı gerçekleştirildi.



“DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜǦÜ VE DEMOKRASİYE  SAYGI”

Deklarasyonda şöyle denildi: "Bazı akademisyenler,  Türk hükümetinin Kürtlere yönelik askeri operasyonlarını eleştirdikleri için, gözaltına alınmış, tehdit edilmiş ve işlerine son verilmiştir. Türk Başbakanı, akademisyenlere çağrı yaparak imzalarını geri çekmelerini talep etmiştir. Biz aşaǧıda imzası olanlar akademisyenlere yönelik baskıları kınıyor ve Türkiye'de ve tüm dünyada düşünceyi ifade özgürlüğü istiyoruz. Bunun için Dünya Sosyal Forumu gerçekleştiriliyor. Türk hükümetini düşünce özgürlüǧüne ve demokrasiye  saygı göstermeye ve Kürtlerin temsilcileri ile diyalog kurarak, sorunu barışçıl yöntemle çözmeye çaǧırıyoruz".



PORTO ALEGRE’DE DÜZENLENDİ

Dünya Sosyal Forumu, alternatif küreselleşme hareketi yanlılarının dünyada yürütülecek kampanyaları düzenlemek, stratejileri belirlemek ve dünyadaki hareketler konusunda birbirlerini haberdar etmek için yılda bir kez düzenledikleri toplantıya verilen isim.



Bu yılki Dünya Sosyal Forumu 19-23 Ocak tarihleri arasında Brezilya'nın Porto Alegre kentinde, dünyanın dört bir yanından hükümet dışı organizasyon temsilcisinin katılımıyla "Barış, Demokrasi ve Halkların Hakları" başlıǧı altında gerçekleştirildi.



Forum'da iki söyleşi gerçekleştiren yazar Erol Anar, 19 Ocak tarihinde, Porto Alegre'de Dünya Forumu'nun açılışında yaptıǧı konuşmada ise, Türkiye'de hükümetin Kürtlere, yönelik baskılarından, Aleviler, Çerkesler, Lazlar, gayri müslim azınlıklar, ezilenlerin ve isçilerin sorunlarından söz etti. (Demokrat Haber)