Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Beş sivil toplum örgütü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde Çanakkale’ye davet ettiği dünya liderlerine, “Çanakkale’ye değil, Yerevan’a gidin” çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, İzmir Süryani Dostluk, Kültür ve Dayanışma Platformu, Nor Zartonk, www.suryaniler.com Kültür Platformu ve Zan Sosyal Araştırmalar Vakfı bugün İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek Cumhurbaşkanı’nın “Çanakkale daveti” açıklamasını protesto etti.

Beş sivil toplum örgütü, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, “Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde 24 Nisan günü Çanakkale’ye gelmeyin, Yerevan’daki Soykırım Anıtı’na gidin” çağrısında bulundu.

“DEVLET SOYKIRIMI UNUTTURMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı avukat Abdulbaki Boğa, Devlet liderlerini, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında Çanakkale’ye gelerek bu suça ortak olmamaları konusunda uyardı. Konuşmasını Kürtçe yapan Boğa, “Türkiye devleti, Ermeni Soykırımı’nı unutturmak için elinden geleni yapıyor. Soykırım’ın 100. yılında tüm dünya devletlerinin dikkatini başka yere çekmeye çalışıyor. Çanakkale anması, Ermeni anmasını unutturmaya çalışmaktır” dedi.

“SAHTE BİR SAVAŞI ANMAYA ÇANAKKALE’YE ÇAĞIRIYORLAR”

İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi avukat Eren Keskin, “Soykırımı, 2005 yılından bu yana adını koyarak anıyoruz. Her zaman söylüyoruz, çok geç kaldık, hepimiz kandırıldık. Bu devlet zihniyeti, bizi etkiledi” diyerek geçtiğimiz günlerde AİHM Büyük Daire’de görülen “Perinçek-İsviçre” davasını hatırlattı. Keskin şöyle konuştu: “Perinçek davasında gördük, hepsi İttihatçı sistemin devamcıları. Biz çocuklarımızı sahte fikirlerle büyüten anlayışla hesaplaşmak istiyoruz. Kendi politikaları sonucunda gerçekleşen sahte bir savaşı anmaya, Çanakkale’ye çağırıyorlar. Soykırıma maruz kalan mağdurlarla adeta dalga geçiyorlar. Erdoğan’ın çağırdığı devlet başkanlarına sesleniyoruz, biraz vicdanınız varsa Çanakkale’ye gelmeyin, acının olduğu yere gidin.”

Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı üyesi Ayhan Işık, toplantıda yaptığı konuşmada, Osmanlı’dan günümüze dek Türk devlet siyasetinde bir değişim olmadığını, yapılan Çanakkale davetinin, geçmişle yüzleşmek yerine inkârın devam ettirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

DÜNYA LİDERLERİNE ÇAĞRI: “ÇANAKKALE’YE GELMEYİN”

Basın toplantısını düzenleyen beş örgüt adına ortak açıklamayı okuyan İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl 18 Mart tarihinde düzenlenen Çanakkale savunmasını anma etkinliklerini bu yıl, yani soykırımın 100. yılında 24 Nisan’da düzenleneceğini ilan etti ve dünya liderlerini Çanakkale’ye davet etti.

Türkiye’nin bir “zafer” olarak sunduğu, törenlerle kutladığı Çanakkale Savaşları gerçekte Osmanlı’nın yeni fetihler hayâliyle katılıp ağır bir yenilgiyle çıktığı bir paylaşım savaşının yaslı sayfalarından biridir. Uzak coğrafyaların çocuklarının, devlet politikaları uğruna birbirini öldürürken can verdiği, insanlığın acılarla dolu tarihinin bir parçasıdır.

24 Nisan ise dünyanın her yerinde Ermeni Soykırımı’nın başlangıcını simgeleyen tarihtir. Osmanlı Ermeni toplumunu, tüm toplumsal dokusu ve tarihsel mirasıyla birlikte yok etmek için planlı bir şekilde örgütlenen, gidişatı ve sonuçları takip edilip, hesap kitap yapılarak kayda geçirilen Ermeni Soykırımı sürecinde Süryani halkı da hedef alındı. “Seyfo” olarak anılan Süryani Soykırımı’nda Süryaniler kitleler halinde katliama uğradı. Soykırım Ermeni ve Süryanilerin yanı sıra Osmanlı topraklarında yaşayan, başta 19. yüzyılın sonunda bu coğrafyanın en kalabalık Hıristiyan nüfusunu oluşturan Rumlar olmak üzere bütün Hıristiyan halkların imhasıyla sonuçlandı.

Böylesine geri dönüşsüz, hiçbir zaman gerçek anlamda telafi edilemeyecek olan devasa boyutlardaki bir imhanın simgesel başlangıç tarihini, devlet töreniyle kurmaca bir “zafer” kutlamasına dönüştürmeyi hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri, soykırım kurbanlarının anısını ve onların torunlarını aşağılıyor, ölülere hak ettikleri saygıyı göstermeyi reddediyor. Bununla da kalmıyor, Türkiye’nin insan hakları savunucularının, ırkçılık ve inkâr karşıtlarının soykırımı anma girişimlerini gölgelemeyi, görünmez kılmayı hedefliyor.

24 Nisan 1915’in 100. yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde soykırımın inkârına karşı mücadele veren bir grup kuruluş ve çevre olarak cumhurbaşkanının bu çağrısını protesto ediyor ve dünya liderlerini 24 Nisan’da Çanakkale’ye gelmek yerine, Yerevan’a, Soykırım Anıtı’nı ziyaret etmeye çağırıyor ve diyoruz ki:

Soykırım suçlusu İttihatçılardan kurucu kadrolar devşiren, daha kurulur kurulmaz çıkardığı yasalarla, yeniden yazdığı tarihle, sistematik bir şekilde yürüttüğü resmi ve gayrı resmi politikalarla inkârı kurumsallaştıran, böylece soykırımın sorumluluğunu bugün de taşımakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticilerinin davetini kabul etmeyin. 24 Nisan’da Çanakkale’ye gelmeyeceğinizi, soykırım kurbanlarının anısına saygısızlık etmeyeceğinizi, torunlarının yüz yıldır tuttuğu yası çiğneyip geçmeyeceğinizi ilan edin.”