​Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI), 32 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve karikatürist Musa Kart’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

CRNI, Karikatür Hareketi ve Barış için Karikatür inisiyatifinin ortak bildirisinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2005 ve 2014’te hakaret davaları açtığı Kart’ın bu kez tazminat veya hapis değil, idam cezasıyla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, “Bir cumhurbaşkanının uzun süredir düşman kabul ettiği bir kişiden intikam alma girişimine tanık olmaktayız” denilen bildiride, “Hicivli karikatürler çizmek hangi temelde suç kabul edilebilir ve dahi terör eylemi sayılabilir” diye soruldu.
 
CRNI’nın bildirisinde, tüm demokratik ulusların liderleri, Türkiye hükümetinin bu rotadan cayması ve Cumhuriyet çalışanlarını serbest bırakması için çabalarını ikiye katlamaya çağrıldı.
 
‘DARBE GİRİŞİMİNİN ERDOĞAN’I MUTLU ETTİĞİ SÖYLENİYOR’
 
CRNI yöneticisi Dr. Robert Russell, Erdoğan’a haksız yere tutuklanan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulunurken şunları söyledi:
 
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimini her kesimden yüz binlerce yurttaşını tutuklatarak yanıtladı.
 
“Olup bitenlerin kendisini son derece mutlu ettiği, zira şimdi tüm düşmanlarından kurtulmak için bir bahanesi olduğu söyleniyor.
 
“Halbuki, yaşananlar tüm dünyaya yönetiminin başarısız rejim kategorisine girecek kadar kötüleştiğini gösteriyor.
 
“Kendisini tüm haksız yere tutuklananları, özellikle gazetecileri ve üyemiz Musa Kart’ı derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.”