Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) mülteciler konusunu görüştüğü ve 'prensipte anlaşmaya vardığı' zirve, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

BBC, “Göçmen krizi: AB ve Türkiye’nin taslağı, anlaşma için umut vaat ediyor” başlığıyla verdiği haberinde, “Brüksel’deki zirvede göçmen krizinin hafifletilmesi planında büyük ölçüde anlaşıldığını, ancak son kararın ertelendiğini” yazdı.

New York Times, Avrupa baskısında geniş yer verdiği zirve haberine “Türkler göçmen krizi konusunda AB’ye yardım için taleplerini sertleştiriyor” başlığını verdi.

James Kanter imzalı haberde, Türkiye’nin Suriye ve Irak ile Avrupa’ya girmeye çalışan diğer göçmenlerin akışını durdurmak için ön koşul olarak bir dizi aşırı taleple Avrupa Birliği liderlerini şaşırttı” ifadesi kullanıldı.

Ankara’nın taleplerinin sıralandığı haberde, Türkiye’nin pozisyonunun, Zaman gazetesine kayyum atanmasından sadece birkaç gün sonra sertleştiği ifade edildi.

Financial Times gazetesi, “AB ile Türkiye ezber bozan bir göçmen anlaşmasına yaklaşıyor” başlığıyla verdiği haberinde, “Diğer AB liderleri, pazartesi günkü zirveden kısa bir süre önce sunulan cesur Türk-Alman metni karşısında hazırlıksız yakalandı. Ancak 12 saatlik zorlu müzakerelerin ardından gelecek hafta tamamlanması beklenen bir anlaşmanın taslağı ortaya çıktı” ifadelerine yer veren gazete AB'nin anlaşmaya hazır olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otokratik yönetimine yönelik tepkilere rağmen, AB sığınmacı konusunda Türkiye ile anlaşmak için her şeyi yapmaya hazır" ifadesi kullanıldı.

Uluslararası haber ajansları ise, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en ciddi insani krizin çözümü için gerçekleştirilen zirvede yaşanan hemen her şeyi ‘son dakika’ gelişmesi olarak dünyaya duyurdu.

Reuters, “Avrupa Birliği liderleri, Türkiye’nin kendi topraklarından Avrupa’ya giren tüm mültecileri geri alma yönündeki teklifini sıcak karşıladı ve karşılığında Ankara’nın ‘daha fazla para, AB müzakerelerinin hızlandırılması ve daha çabuk vizesiz seyahat’ taleplerini kabul etti” yazdı.

Le Monde: Schengen vizesi için Türkiye’ye yeni bir son şans randevusu.

LandeszeItung: Erdoğan’ın önünde diz çökmek Avrupa mülteci politikasının yerine geçmez.

Guardian: Erdoğan’ın basın özgürlüğüne baskısı yanına kalacak çünkü AB’nin sığınmacı krizi konusunda Erdoğan’ın yardımına ihtiyacı var.

Independent: Türkiye- AB anlaşmanın mültecilerin Avrupa’ya akışını keseceğini umut etmek naiflik olur.

(Fotoğraf: AP)