Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine yönelik bu sabah başlatılan operasyonu uluslararası ajanslar ‘flaş haber’ olarak duyurdu.

Alman basınında çıkan haberlerde ise darbe sonrası başlatılan operasyonların muhalif basını hedef aldığı yorumları yapıldı.

Fransız basını haberi ‘son dakika’ olarak verdi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): “Türk makamları ‘istenmeyen gazetecilere’ yönelik operasyonlara devam ediyor. Rejim karşıtı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz başta olmak üzere 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı daha bulunduğu belirtiliyor. Türk makamları yaklaşık bir yıl önce de Cumhuriyet GYY Can Dündar ve arkadaşı Erdem Gül’ü tutuklamıştı.“

Bild: “Türk polisi, sabahın erken saatlerinde muhalif Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’yu gözaltına aldı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz’ün de gözaltına alındığı belirtiliyor. CNN Türk televizyonuna göre, 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı bulunuyor.”

Zeit: “Türk polisi gazetecilere yönelik operasyonlara devam ediyor. Hükümet karşıtı Cumhuriyet gazetesinin GYY Murat Sabuncu da olmak üzere 13 yazarı gözaltına alındı. Yeni Şafak gazetesinin bildirdiğine göre, gazeteciler Fethullah Gülen ile bağlantıda olmakla itham ediliyor.”

Tagesspiegel: “Türk makamları olağanüstü durumu muhalif gazetelere darbe için kullanıyor. Cumhuriyet gazetesi yeniden hedefte. Türk muhalif gazetelerinin en önemli Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul’da gözaltına alındı. Gazete İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın evinin arandığı belirtiliyor. CNN Türk, Atalay ve 13 gazete çalışanına yönelik gözaltı kararı olduğunu duyurdu. DHA’nın bildirdiğine göre, gazeteciler PKK ve Gülen’e destek vermekle suçlanıyor.”

FRANSIZ BASINI ‘SON DAKİKA’ OLARAK VERDİ

Fransız basını haberi ‘son dakika’ olarak duyurdu. Haber Fransa’nın bütün yazılı ve görsel basınında ilk haber olarak yer aldı.

Le Figaro, Le Monde, Le Parisien gibi büyük tirajlı gazeteler haberi manşetten son dakika olarak girerken, Europe 1, France Info, RMC gibi radyolar ve BFM TV, İ TELE, LCİ gibi haber kanalları haberi flaş olarak geçtiler. Bu gözaltıların, hükümetin FETÖ’ye yönelik başlattığı operasyonların yapıldığı bir dönemde olduğunu hatırlatan Fransız basını, Cumhuriyet gazetesinin “MİT TIR’ları” konusunda haber yaptığını ve video yayınladığını ve bu yüzden iktidarın hedefinde olduğunu vurguluyor.

15 MEDYA KURULUŞU KAPATILDI

Ukrayna basını da gözaltılara geniş yer verdi. RBC Ukraina ajansı haberi, “Türkiye’de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı” başlığıyla duyurdu. Murat Sabuncu’nun ve bazı yazarların gözaltına alındığı belirtilen haberde, “Türkiye’de darbeye karışma, muhaliflerle ve Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olma ihtimalinden dolayı 10 binden fazla kişi işinden kovuldu, 15 medya kuruluşu kapatıldı” denildi.

“Türkiye’de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı” başlığını kullanan Gordonua.com sitesi, “Sabuncu ve diğer gazeteciler, terör örgütüyle bağlantılı olmakla suçlanıyor. Türkiye’de Gülen ile bağlantılı olmakla suçlanan 35 bin kişi gözaltına alındı, 10 bin kamu görevlisinin görevine son verildi, 15 medya kuruluşu kapatıldı” diye yazdı.

Haberi duyuran 112 TV kanalı ise, “Türkiye’de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni ve bazı yöneticileri düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınmalarının ve gazetede yapılan aramanın sebepleri henüz açıklanmadı” ifadelerini kullandı.