Demokratik Suriye Güçleri Komutanı Cihan Şex Ehmed, Suriye'nin en büyük baraj olan Tabka barajını IŞİD'den alacaklarını ve Rakka'yı 4 koldan kuşatacaklarını söyledi.

Sputnik'ten Hikmet Durgun'un haberi şöyle: 

YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ABD'nin öncülük ettiği koalisyon güçleri, Rakka kentine bağlı Tabka ilçesinde IŞİD'e karşı büyük bir operasyon yapıyor. Operasyonda ABD, Fransa ve İngiliz askerleri de yer alırken, Tabka batısındaki köylerde çatışmalar yaşanıyor.

Fırat'ın Gazabı Eylem Odası Sözcüsü ve Demokratik Suriye Güçleri Komutanı Cihan Şex Ehmed, Tabka operasyonu ile ilgili Sputnik'e konuştu.
Tabka operasyonunun başarılı bir şekilde gittiğini belirten Ehmed, şöyle konuştu:

'RAKKA DÖRT KOLDAN KUŞATILACAK'

"Tabka'yı özgürleştirmek için 2 gündür operasyon başlattık. Aynı zamanda Tabka barajını da almayı hedefliyoruz. Tabka'da şimdi bir askeri bölge kurduk. Operasyonu orada yürütüyoruz. Tabka'nın batısında askeri bir bölge kurduk. Operasyonda koalisyon güçlerinin askerleri de yer alıyor. Koalisyon güçlerinin içerisinde Fransız ve İngiliz askerleri de yer alıyor.

Fırat Nehri'ni ilk defa geçmiş olduk. İlk defa helikopterle havadan bir operasyon bölgesine inmiş olduk. Ayrıca ilk defa Tabka tarafına geçmiş olduk. Amacımız Tabka kentini ve barajını almaktır. Bu amaç da, Fırat'ın Gazabı Eylem Odası planı içerisinde yer alıyor. Rakka' nın özgürleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Tabka-Halep yolu ve Tabka-Rakka yolunu kapatacağız. Rakka 4 taraftan kuşatılacaktır. Rakka operasyonu devam ediyor. Rakka'nın doğusundaki operasyonumuz devam ediyor. Şimdi Kerema kasabasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Arkadaşlarımız Kereman'ın hepsini almak istiyor. Kerema kısmen alınmış durumda ama bizim amacımız Kereman'ın hepsini almaktır. "

'TABKA, IŞİD'İN SAVUNMASI AÇISINDAN STRATEJİK KONUMDA'

Tabka'nın alınmasının çok önemli olacağını vurgulayan Ehmed, şöyle devam etti:

"Tabka Rakka'ya bağlı bir yerdir. IŞİD'in savunması açısından önemli bir yerdir. Ayrıca Tabka stratejik bir konumda bulunuyor. "

Tabka barajının Suriye'de en büyük baraj olduğuna da dikkat çeken Ehmed, " Tabka barajı enerji açısından çok önemlidir. Biz barajı alarak insanlara elektrik vermek istiyoruz. Suriye'deki halkımıza elektrik vermeyi istiyoruz. Barajı milletin faydasına çalıştırmayı hedefliyoruz" dedi.

TABKA BARAJI, SURİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI

Rakka'nın 45 kilometre batısında yer alan Tabka kasabası, 2014 yılının Ağustos ayında IŞİD'in eline geçmişti. Arap yoğunluklu kasabada Kürtler de yaşıyor. Tabka'da askeri havaalanı da bulunuyor. IŞİD bu üssü ele geçirdiği zaman Suriye ordusuna bağlı 160 askeri toplu bir şekilde öldürmüştü.

Tabka barajı ise kasabanın kuzeydoğusunda yer alıyor. Fırat Nehri'nin güneyinde yer alan Tabka barajı, Suriye'deki en büyük baraj olma özelliğini taşıyor.