Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) savaşçılarının Rakka'dan Deyr ez Zor'un kuzeyine doğru transfer edilip IŞİD'in saflarına girdiklerini tespit ettiklerini söyledi. Konaşenkov, DSG ve ABD'nin bulunduğu bölgelerden Suriye ordusuna saldırıların gerçekleştirildiğini de iddia etti.

Gazetecilere konuşan Konaşenkov, "Kuzeyden Deyr ez Zor'a gelen DSG savaşçılarının hiçbir engele takılmaksızın IŞİD'in saflarına girdiklerine dikkat çekmek istiyorum. Rus İHA'ları ve keşif araçları bir haftadır IŞİD'in üçüncü bir tarafla, DSG ile hiçbir çarpışma yaşamadığını tespit ettik" dedi.

Konaşenkov, Deyr ez Zor'un yüzde 85'inden fazla bir bölümünün kontrolünün Suriye ordusunun kontrolünde olduğunu ve kentin gelecek hafta tamamen kurtarılacağını söyledi.

Konaşenkov "Son 24 saatte Suriye ordusu Deyr ez Zor yakınlarında kalan son IŞİD birliklerine karşı operasyonlarına devam etti. Fırat'ın batısında militanların bulunduğu iki yerleşim birimi ve 16 kilometrekarelik bir alan temizlendi. Suriye ordusunun başarılarının perde arkasında ABD öncülüğündeki koalisyon ve DSG güçleri Rakka'yı kurtarma operasyonlarını durdurdu" dedi.

Konaşenkov, DSG savaşçılarının Deyr ez Zor'a transfer olduğu bölgelerde Rusya Özel Kuvvetler Birimi personelinin Suriye ordusu askerleriyle birlikte IŞİD'e karşı operasyonlarına devam ettiğini söyledi.

Konaşenkov, ABD askerleri ile DSG güçlerinin bulunduğu bölgelerden Suriye ordusuna iki kez saldırı gerçekleştirildiğini iddia etti.

Konaşenkov "Fırat'ın batısındaki DSG ve ABD kontrolündeki bölgelerden Suriye ordusuna iki kez ateş açıldı. Bu bölgelerde Suriye ordusu ile birlikte IŞİD'e karşı özel operasyonlarımıza devam ediyoruz. Bu nedenle, özel iletişim kanallarımız aracılığıyla, ABD ordusunun Katar'daki komutanlığına DSG güçlerinin bulunduğu bölgelerden gerçekleştirilen bu saldırıların derhal durdurulmasını istedik" dedi.

Konaşenkov, Rakka'nın yüzde 25'ini oluşturan merkezi bölgelerinin kontrolünün tamamen militanlarda olduğunu da söyledi.