IŞİD'in  Şengal’de kaçırdığı Ezidilerden bir kısmı Deyr er Zor operasyonunda DSG tarafından kurtarıldı.

Sputnik'ten Hikmet Durgun’un haberine göre, YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, Deyr ez Zor operasyonunda onlarca Ezidiyi kurtardıklarını ifade etti.

YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DGS) yetkililerinden Nesrin Abdullah, " Deyr ez Zor operasyonunda IŞİD'e karşı operasyon yaparken özel birliklerimiz de örgüt tarafından Ezidileri kurtarmak için operasyonlar yaptı. Bu operasyonlar sonucunda onlarca Ezidiyi kurtardık. Rakam sürekli değiştiği için net bir rakam veremiyoruz. Kurtardığımız Ezidilerin çoğu kadın ve çocuklardan oluşmaktaydı. Kurtarılanları ailelerine ulaştırdık. Kurtarma operasyonunda Ezidi savaşçılarımız da var. Daha önce de Rakka'da 150 civarında Ezidiyi kurtarmıştık. Elimizden geldiği kadar çok Ezidiyi kurtaracağız" dedi.

IŞİD tarafından kaçırılanları kurtarma ofisi Müdürü Hüseyin El Kaidi ise, Deyr ez Zor'da IŞİD'in elinde tutulan Ezidilerin bir kısmının kurtarıldığını ifade ederek," Deyr ez Zor kentinde az sayıda kişi kurtarıldı. Kurtarılan Ezidilerin sayısı Rakka ve Musul gibi değildi. Kurtarılanları ailelerine teslim ettik. Örgüt Suriye'de ve Irak'ta bitmiş gözüküyor ancak her iki ülkede de kırsal alanda varlar. Halen örgütün elinde 3 binden fazla Ezidi tutuluyor. Onları da kurtarmak için uğraşıyoruz. Ezidilerin kurtarılması için herkesten destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

IŞİD 2014’teki Şengal baskınında binlerce Ezidiyi kaçırmıştı ve çoğunu da öldürmüştü. Birleşmiş Milletler ve Irak IŞİD'in Ezidilere soykırım yaptığını açıklamıştı.

IŞİD'in elinden şimdiye kadar 3200 civarında Ezidi kurtarılırken, 3 bin 150 Ezidi örgütün elinde bulunuyor.

(Kaynak: Sputnik)