Köln Protestan Kilisesi yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı'ya insan hakları alanında yürüttüğü çalışmalar nedeniyle rahip George Fritz adına düzenlenen bir ödül verdi.

Avrupa Postası’nın haberine göre Köln'de yapılan törende Doğan Akhanlı'ya ödülü, son zamanlarda Ermeni soykırımı bağlamında bir ailenin hikayesini anlatan "The Cut" filmiyle gündemde olan yönetmen Fatih Akın tarafından verildi.

Yazar ve uluslararası insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı kendisine İnsan Hakları Ödülünü veren Fatih Akın'ın son filmini överek söze başladı. Akhanlı, filmde şiddetle susmaya mahkum edilen kahramanın soykırım konusundaki suskunluğu bozduğunu ve kurbanların da dizi haline geldiğini söyledi.

'HAKSIZLIĞA UĞRAMIŞ İNSANLARLA DAYANIŞMAK DİYE ALGILIYORUM'

Yazar Doğan Akhanlı kendisine verilen ödül için şunları söyledi: "Sadece Türkiye'deki yüzleşmeye değil, aynı zamanda Almanya'daki yüzleşmenin de başka biçimlerle sürdürülmesi için sarf ettiğim çabam, ödülün gerekçesi olarak temellendirildi. Bu alanda insan hakları ve azınlık haklarıyla ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapan arkadaşlar, insanlar var çevrede. Bana verilen ödülün nedeni tek başına bu faaliyetimden dolayı değildir. Asıl nedenlerinden birinin, haksızlığa uğramış olan insanlarla dayanışmak diye algılıyorum" dedi.

ADNAN KESKİN VE ELISABETH KÄSEMANN'A ADADI

Bugüne kadar Almanca ve Türkçe dillerinde yayınlanmış birçok romanı, siyasal içerikli yapıtları ve tiyatro oyunu bulunan Doğan Akhanlı kendisine verilen Georg Fritze Ödülü'nü iki kişiye adadı.

Akhanlı ödülünü, 1991 yılında aranır durumda olduğu Türkiye'den kaçmasına yardımcı olan ve geçen yıl Köln'de kansere yenik düşerek vefat eden gençlik yıllarından yakın mücadele arkadaşı Adnan Keskin ile 1977 yılında Şili'de askeri darbeciler tarafından katledilen, Arjantin'de rejimin takibatına maruz kalanlara yardımcı olduğunu belirttiği Elisabeth Käsemann adlı tanımadığı Alman devrimci kadına adadığını açıkladı.

Doğan Akhanlı ayrıca 1977 yılında kendi vatandaşı Elisabeth Käsemann'a sahip çıkmayan Almanya’nın, kendisi Türkiye'de cezaevindeyken ziyaretine konsolosunu gönderdiğini de hatırlattı.