PERWER YAŞ / ANF BERLİN - Alman Sol Parti (Die Linke), parti kurultayında dün akşam yeni eş başkanlarını seçti. Partinin genç kadrolarından doğulu vekil Katja Kipping ve batılı sendika lideri Bernd Riexinger, en yüksek oyu aldı. Yeni başkanların öncelikli görevi parti içindeki birliği sağlamak. Kurultayın dünkü bölümünde ise grup başkanı Gysi'nin "Kanat çatışması sona ersin, yoksa parçalanma kaçınılmaz olacak" çıkışı damgasını vurdu.

 

Biri 34 yaşında ülkenin en doğu noktasındaki Dresdenli kadın bir federal parlamenter. Diğeri en güneyinde 57 yaşında Stuttgartlı bir sendika lideri. Katja Kipping ve Bernd Riexinger 11 adayın yarıştığı Sol Parti eşbaşkanlık yarışında sürpriz bir çıkış yaptılar. 560 delegenin katıldığı Göttingen kentinde dün başlayan parti kurultayında Kipping yüzde 67 oy, Riexinger ise yüzde 53 oyu aldı.

 

2007 yılında WASG ve PDS'nin birleşmesiyle kurulan Sol Parti, şu anda Almanya'nın dördüncü büyük partisi ve Federal Meclis'te 76 sandalyeyle temsil ediliyor. 2009 yılındaki federal seçimlerde yüzde 12 alan parti, hali hazırda 11 eyalet meclisinde yer alıyor. Ancak son eyalet seçimlerinde özellikle de batı eyaletlerinde büyük oy kaybetmesi dikkat çekti.

 

Alman kamuoyunda pek tanınmayan partinin yeni yüzleri Katja Kipping ve Bernd Riexinger'e verilen misyon ise partiyi yeniden zirveye çıkarmak. Fakat bundan önce parti içindeki birliği güçlendirmeleri ve liderlik tartışmalarına son vermeleri gerekecek. Birinin eski doğu Almanya topraklarında doğmuş olması, diğerinin de batının gelişmiş bölgesinden gelmesi ve uzun yıllar sendika liderliği yapması bu yüzden bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

 

LİDERLİK TARTIŞMASI ŞİMDİLİK BİTTİ

Sol Parti'nin "ağır toplarından" eski Maliye Bakanı Oskar Lafontaine ile girdiği adaylık polemiğiyle gündeme gelen doğu Almanya kökenli, kimilerine göre de partinin "sağ" kanadında yer alan Grup Başkan Yardımcısı Dietmar Bartsch ise 251 oy aldı. Bartsch ile Lafontaine'nin adaylık tartışması yaptığı günlerde Katja Kipping, Kuzey Ren Vestifalyalı Katharina Schwabedissen ile "üçüncü yol" alternatifini sunarak iki kadının parti yönetmesi gerektiğini açıklamıştı.

 

"Doğu-batı melezli" Dresden doğumlu Kipping, her ne kadar "doğu-batı balansına karşı çıksa da, parti kulisleri ortaya çıkan tablodan memnun ve partinin yeniden toparlanması için büyük bir avantaj olarak görüyorlar. Önce adaylığını açıklayan, ancak "Şartlar uygun değil" diyerek geri çekilen Lafontaine'e yakınlığıyla bilinen Riexinger yeni dönemde işçi haklarına ağırlık vereceklerini söyledi.

 

"LAFONTAİNE İNTİKAMINI ALDI"

Kurultayın dünkü bölümüne arka arkaya söz alan Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi ve Oskar Lafontaine'nin konuşması damgasını vurdu. Lafontaine "Hiç kimsenin bu partiyle oynamaya hakkı yoktur" derken, Gysi ise parti içindeki kanatlara son verilmesini istedi. Parti içinde iki lokomotifin olduğunu savunan Gysi "Eğer berbat bir evlilik varsa ayrılmak en doğrusu" sözleri ise dikkat çekti.

 

Yeni liderler kurultayı yakından izleyen yaygın Alman medyasında farklı yorumlara yol açtı. Ülkenin önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel dergisinin internet sitesi seçim sonucunu "Lafontaine'nin intikamı" manşetiyle verirken, Die Welt gazetesi "Yeni başkanlar parti içindeki kendi kendini imhayı durdurmalı" başlığıyla duyurdu.