Mısır ordusu, televizyonda ülke güvenliğini sağlamak için devreye girdiğini ve devlet başkanının ülkeyi terk etmesini isteyen göstericilerin bütün taleplerinin yakında karşılanacağını duyurdu. CIA başkanı da, Mübarek’in bütün yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmeye hazırlandığını bildirdi.

Tahrir meydanında toplanan binlerce kişi, açıklamayı sevinç gösterileri içinde ve elleriyle zaferi simgeleyen V işareti yaparak karşılayarak, “Hemen hemen başardık!” şeklinde slogan atarak karşıladı.

Kahire bölgesinin güvenliğinden sorumlu General Hasan al-Roueini, Tahrir meydanında toplanan kalabalığa hitap ettiği konuşmasında, “Bütün talepleriniz bugün karşılanacak”  dedi. “Ordu halk el ele” sloganları eşliğinde al-Roueini’yi omuzlarına alarak meydanda dolaştıran kalabalık, laiklerin de eşlik ettiği “Allahu Ekber” sloganları attılar.

Diğer yandan meydanda toplanan göstericiler, askeri bir yönetimi istemediklerini belirten, “Askeri değil sivil” sloganı da atarak gösterileri sonlandırmayacaklarına ilişkin yemin ettiler. 27 yaşındaki Kerim Nedhat adlı bir gösterici, “Eğer Mübarek gidiyorsa, bu pozitif bir gelişme, ancak bu taleplerimizin karşılandığı anlamına gelmiyor” diyerek gösterilerin olağanüstü hal kaldırılana ve parlamento lağvedilene kadar süreceğini ifade etti. Bir diğer gösterici, Sheikh al-Sayed Abu Abdul-Rahman, “Bu bir darbeye işaret ediyor. Bunlar, ayaklanmamızı bir devrimden darbeye dönüştürmek istiyorlar”, şeklinde uyarıda bulundu.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada ise, bir askeri yetkili ordunun halkın meşru taleplerini desteklediğini bildiren bir açıklama yaptı. Aynı yetkili, askeri konseyin, “Ulusun güvenliğini sağlamak, büyük Mısır halkının başarılarını ve tutkularını karşılamak için hangi önlemler ve düzenlemelerin yapılabileceğini” kararlaştırmak için devam eden bir toplantı yaptıklarını duyurdu. Bu açıklama Tantawi ve generallerinin ülkenin yönetimini ele aldıklarına işaret ediyor. “1 numaralı bildiri” şeklinde duyurulan açıklama dili de sanki bir darbeyi işaret etmekte.

Demokrat Haber tarafından, yahoo.com’dan derlenmiştir.