Türkiye’nin dış politikasını mezhepçi bir çizgide yürüttüğü, Suriye ve Irak’taki radikal İslamcı gruplara destek olduğu yönünde yoğun eleştiriler alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Irak’ta yoğun temaslarda bulundu.

Daha önce gerilim yaşanan Irak Başbakanı Maliki ile son günlerde ilişkilerini yumuşatmaya çalışan, Suriye’de El Kaide’ye destek verdiği eleştirileri sonrası El Kaide’ye giden silahlara operasyon yapan Türkiye’nin dış politikasındaki değişimler gözleniyordu.

İki günlük resmi ziyaret için Irak'ta bulunan Davutoğlu, dün sabah saatlerinde Bağdat'tan Necef'e geçerek Şii liderlerinden Sistani ile görüştü. Bir saati aşkın süren görüşme sonrasında bir açıklamada yapan Davutoğlu, Sistani'nin tüm dünyada önemli bir şahsiyet olduğunu belirterek, kendisine 76 milyonun selamını getirdiğini ifade etti. Davutoğlu, bölgedeki mezhep çatışmalarının bir an önce sona ermesi gerektiğini de vurguladı.

SADR İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Davutoğlu, daha sonrasında ise Şii lider Mukteda El Sadr ile de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Türk gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, şunları söyledi: 'Ziyaretimizin birden fazla boyutu vardı. Yeni eylem planının uygulanmasında ciddi mesafe alındı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki aralık sonu ya da ocak başında muhtemelen Türkiye'yi ziyaret edecek. Irak'ta her kesimle sağlam bağlar kurma yolunda görüşmeler yaptık. Bölgedeki sorunların mezhep çatışmasına dönmesini engellemek için birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk. Biz mezhep çatışmasının önüne geçmek için çalışıyoruz. Provoke edenler oluyor, olacak. Burada temaslarda bazı görüş ayrılıklarımızın olduğunu gördük ama bunlar derin ayrılıklar değil ve istişare edilerek giderilir. Temel bazı konularda neredeyse aynı fikirdeyiz.'

HZ. ALİ TÜRBESİ'NE ZİYARET

Daha sonrasında ise Hazreti Ali Türbesi'ni ziyaret eden Davutoğlu, burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyarette yerel halk ile sohbet eden Davutoğlu, bir çocukla da yakından ilgilendi ve sevdi. Daha sonra Kerbela'ya geçen Davutoğlu, Hz. Hüseyin'in türbesini ziyaret etti. İlk olarak Kerbela Valisi Akil el-Turayhi ile bir araya gelen Davutoğlu, 'Allah bizleri de İmam Hüseyin yolunda yürümeyi nasip etsin' dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin Kerbela'ya hizmet ve katkı için elinden geleni yapacağını ifade etti. Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra Necef Valisi'nin verdiği muharrem iftarına katıldıktan sonra Türkiye'ye dönüş için Irak'tan ayrıldı.

SÜNNİ VAKFINA VE TÜRKMENLERE ZİYARET

Ziyaretin ilk gününde yoğun görüşme trafiği gerçekleştiren Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Cumhurbaşkanı Vekili Huzai, Başbakan Yardımcısı Mutlak ve Dışişleri Bakanı Zebari ve dini temsilcilerle bir araya geldi. Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hekim ile görüşen Davutoğlu mübarek Muharrem ayında Irak'ta olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Daha sonra İmam Kazımî Camii'ni ziyaret eden Davutoğlu, burada Şii Vakfı Başkanı Salih El Heydari ile bir süre görüştü. Davutoğlu, daha sonra İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesini ziyaret ederken, Sünni Vakfı Başkanı Ahmet Abdülgaffur Es-Samarai ile görüştü. Davutoğlu, son olarak Bağdat'taki Türk büyükelçiliğinde Türkmenleri kabul etti.