Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun AKP Genel Başkanlığı ve buna bağlı olarak Başbakanlık görevinden ayrılacağı haberinin Avrupa'daki yankıları sürüyor.

Avusturya'da yayımlanan Die Presse gazetesinin Türkiye Başbakanı Davutoğlu'nun vedası ile ilgili yorumu şöyle:

“Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaretinin üzerinden henüz iki hafta geçti. O zaman bir binanın 3 katını kaplayacak büyüklükteki gösterişli resimlerinin duvarlarını süslediği Türkiye Başbakanı'na artık ihtiyaç duyulmuyor.

Erdoğan'ın Davutoğlu cephesine ihtiyacı kalmadı. Genellikle zarif bir imaj çizen profesörü küçümsememek gerekir zira kendisi sıkı bir fikir adamıdır.

Erdoğan'la kıyaslandığında daha güler yüzlü bir yapıya sahip olan Davutoğlu Brüksel'le de daima iyi ilişkiler kurmaya gayret etti. Ancak “Sultan'ın” başkanlık yolundaki iktidar fantezilerine boyun eğmedi. Erdoğan otoriter tavırlarını artık saklamaya dahi gerek duymadığı göz önünde bulundurulursa, Davutoğlu'nun gidişinin zamanı çoktan gelmişti denebilir.

Söylediği her şeye evet diyen yeni bir başbakanın Erdoğan'a daha çok zarar vereceği ortada lakin bunu anlayacak bir öngörü mevcut değil.”

Avusturyalı Der Standard da Türkiye'deki durumu taşımış yorum sütunlarına:

“Bir sonraki Türkiye Başbakanı görünmez olacak. Erdoğan taraftarları burda Başbakan, şurda cumhurbaşkanı şeklindeki iki başlı yönetimin artık ortadan kalkması gerektiği görüşünde. Öncelik yeni anayasada. Buna da referandumla ulaşılacak. Şayet bunun için yeterli milletvekili sayısına ulaşılamazsa o zaman sonbaharda erken genel seçime gidilecek.

AKP taraftarlarına göre Kürt yanlısı azınlıktaki HDP ya da MHP meclise girmeyi başaramayacak ve o zaman da AKP anayasa değişikliği için gerekli üçte iki çoğunluğu elde etmiş olacak. Yeni anayasa olmazsa seçmen Erdoğan'ın hesabını yarı yoldan döndürüp, Başbakan ve hükümeti muhalefet partilerinden seçebilir.  İşte bu da Erdoğan'ın kâbusu olur”.

Hollanda'da yayımlanan De Telegraaf ise Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli tüm koşulları yerine getirmesi gerektiği görüşünde:

“Türklerin Temmuz ayından itibaren AB'ye vizesiz seyahat edebileceği düşüncesi rahatsız edici bir hissiyat uyandırıyor. Gerçi bu serbesti bazı şartlara bağlanmış durumda ama AB Komisyonu ve üye ülkeler Ankara’nın bu şartları ne denli yerine getirdiği konusunda ne de derece ısrarcı olacak o meçhul.

Vize serbestliği AB’nin, sığınmacı akımını frenlemesini öngördüğü Türkiye ile imzalandığı anlaşmanın bir parçası. Bu yüzden Hollanda Parlamentosu'nun muhalif kanadının endişeleri AB'nin şartlarının yerine getirilmesinde çok da ısrarcı olmayacağı yönünde.

Bu endişeler zaman baskısı ve mevcut çıkarlar göz önünde bulundurulursa aslında çok da yersiz sayılmaz. Ancak hem Brüksel hem de Avrupalı hükümet başkanları vize muafiyeti için öne sürülen tüm koşulların yerine getirilmiş olmasında diretmeli. Zira ancak bu sayede AB güvenilir bir ortak olabilir.”

Alman Rheinpfalz gazetesi de Ahmet Davutoğlu'nun istifasıyla ilgili şu yorumda bulunuyor:

“Davutoğlu'nun istifası, bir yandan yıllardır Erdoğan'a kendi partisi içinde de muhalif seslerin olduğu yönündeki söylentileri beslemiş oldu.  Diğer yandan Davutoğlu'nun gidiş yöntemi Erdoğan'ı devirme hayallerini daha da zorlaştırıyor denebilir.  Zira Davutoğlu dünkü açıklamasında adeta bir kul gibi 'onun ailesi benim ailemdir' dedi.  14 yıldır süregelen Erdoğan dönemi devam ediyor.”

Berlin'de yayımlanan Neues Deutschland gazetesi de Türkiye ve Erdoğan iktidarını sorguluyor:

“Türkiye'nin güçlü adamı tek başına en güçlü kişi olduğu düşüncesinde. Kendisi mültecileri Avrupa'dan uzak tutma pazarlıklarında da ukala, tavizsiz ve elindeki gücü sonuna kadar kullanan bir tavır sergileyerek acımasızca ülkesinin AB'ye yakınlaşmasını sağladı.

Avrupalı yeni takım arkadaşları vize serbestliği karşılığında ne ülkesinde Kürtlere karşı sürdürülen savaşı, ne demokratik temel hak ve özgürlüklerle basın özgürlüğünü ne de insan hakları ihlallerini sorgulayabildi.  Erdoğan bu denli bir imajı ne ülkesinin Başbakanına ne kendi halkına karşı ne de dünyaya karşı kaybetmek istemiyor.”

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)