Ülkede 1976-1983 yılları arasında yaşanan cunta yönetimi döneminde görev alan askerler bir bir yargılanıyor.

Başkent Buenos Aires'te bulunan "El Vesubyo" hapishanesi de o dönemin utanç abidelerinden biri. Politikacıların ve sanatçıların tutulduğu hapishanede yüzlerce kişi işkence gördü, cinayete kurban gitti ya da kayboldu.

"El Vesubyo"da görev yapan biri general, biri albay, beşi gardiyan toplam 7 askerin yargılandığı mahkeme tamamlandı. General Hektor Gamen ve Albay Hügo Paskarelli işledikleri insanlık suçlarından dolayı müebbet hapse mahkum edildi.

Düşük rütbeli diğer 5 asker ise 18 ile 22 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Arjantin halkı ise davayı yakından takip etti. Kararı merakla bekleyen yüzlerce kişi salona sığmadı, meydanlara kurulan dev ekranlardan izledikleri kararı ayakta alkışladı.

Yakınları gözaltı merkezlerinde can verenler, kaybolanlar ya da sürgüne yollananlar kararı buruk bir sevinçle karşıladı ve adaletin yerini bulduğunu belirtti.

Arjantin'de 7 yıl süren ve "Kirli Savaş" adı verilen askeri yönetim döneminde 30 binden fazla kişi öldürülmüştü. Bunlardan çoğunun cesedi hala kayıp ve bir mezarı bile yok. Bugüne dek, o dönemde görev yapmış 212 kişi yargılandı ve mahkum oldu. 500 tanesi ise hala yargılanmayı bekliyor.

SAMANYOLU HABER TV