Suriye'de dün yapılan yeni anayasa referandumunun sonuçları açıklandı. Devlet televizyonu yüzde 89,4 oy oranıyla anayasanın kabul edildiğini söyledi.

 

Devlet Başkanı Beşar Esad, yaşanan isyan ve dış baskılara yanıt olarak anayasanın onaylanması halinde 90 gün içinde seçimlere gidileceğini açıklamıştı.

 

YENİ ANAYASA NE GETİRİYOR?

Halk oyuna sunulan anayasada "Baas Partisi'nin ülke ve halkın önderi olduğu" yönündeki madde kalkıyor ve muhalif partilerin önünü açılıyor.

 

DEVLET BAŞKANLIĞINA SINIRLAMA

Yeni anayasada ayrıca devlet başkanlığı da 7 yıllık iki dönemle sınırlandırılıyor. Ancak bu hüküm geçmişe yönelik uygulanmayacağı için 11 yıldır başta olan Esad'ın 14 yıl daha işbaşında kalmasını engellemiyor.

 

MUHALİFLERDEN BOYKOT ÇAĞRISI

Muhalifler yeni bir şey getirmediği gerekçesiyle referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunmuşlardı.

 

ABD ŞAŞKIN

Fas ziyareti sırasında CBS News haber televizyonuna konuşan ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için mücadele eden muhaliflerin silahlandırılması gerektiği fikrine destek veren ABD'li yetkililerden farklı düşündüğünü belirtti.

 

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin de Suriyeli isyancılara destek verdiğini hatırlatan ABD Dışişleri Bakanı, "Suriye'de El Kaide'yi mi destekliyoruz? Hamas da şu an muhalefeti destekliyor. Biz de Hamas'ı mı destekliyoruz?" diye konuştu.

 

"Silahlandırılacak grubun kim olduğunu gerçekten bilmiyoruz" ifadesini kullanan Clinton, Washington'ın muhatap aldığı Suriye Ulusal Konseyi (SUK) yetkililerinin Suriye içinde olmamasının handikabını yaşadıklarını söyledi.

 

"Suriye, Libya gibi değil. Tüm muhalefetin temsil edildiği ve operasyonların yönetildiği bir Bingazi yok" diyen Clinton, "Bu yüzden Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırlarından tankları sokmayacağız. Böyle bir şey olmayacak. En iyi ihtimalle gizlice içeri otomatik silah sokarsınız. Ama kime, nereye?" ifadesini kullandı.

 

Suriye Ulusal Konseyi'nde ise Müslüman Kardeşler'in ağırlığı bulunuyor ve Ermeniler, Kürtler, Nusayriler, Sosyalistler Suriye Ulusal Konseyi'nde temsil edilmiyor.

 

AB'DEN YENİ YAPTIRIM PAKETİ

Avrupa Birliği'nin (AB) bugün aldığı yaptırım kararlarıyla Suriye lideri Esad üzerindeki baskı daha da artırıldı.

 

AB dışişleri bakanları, Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantıda, Suriyeli yedi bakana daha vize yasağı getirilerek, mal varlıklarının dondurulması konusunda anlaştı.

 

Suriye merkez bankasının aktiflerini kısmen dondurma kararı alan AB, Suriye ile altın ve değerli madenlerin ticaretini durdururken, bu ülkeye hava kargosunu da yasakladı.

 

Suriye'de Devlet Başkanı Esad ve yakınları dahil 100'e yakın isme yaptırım uygulayan AB, Eylül ayında bu ülkeden petrol ithalatını da durdurmuştu.

 

KIZILHAÇ HAMA'YA GİRDİ

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Kızılhaç ekiplerinin bir aydan uzun süredir ilk kez Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama kentine girmeyi başardığını bildirdi.

 

Merkezi Cenevre'de bulunan ICRC sözcüsü Hiçam Hasan, Kızılhaç ve Suriye Kızılayı'ndan ortak bir ekibin Hama'da 12 bin kişiye gıda ve diğer yardım malzemeleri ulaştırdığını belirtti.

 

Hasan, yardım ekibinin 17 Ocak'tan bu yana ilk kez kente girebildiğini söyledi.

 

Güvenlik güçlerinin operasyonlarının sürdüğü Humus'un Baba Amr mahallesine yeniden girebilmek için çabalarının sürdüğünü de belirten sözcü, Baba Amr'da durumun vahim olduğunu iddia etti.