ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Hillary Clinton TV programında ikinci kez karşı karşıya geldi. Medya ilk tartışmadan galip çıkan taraf olarak Clinton'ı göstermişti. İkinci tartışmada Trump'ın göstereceği refleks merak edilirken son günlerde medyada Trump'ın kadınlar konusundaki açıklamaları çok tartışılmıştı. İki lider arasındaki tartışmada bazı sorular seyircilerden geldi.
 
MÜSLÜMAN KADIN İSLAMFOBİ SORUSUNU SORDU
 
İzleyiciler arasındaki bir kadın "İslam ülkeleriyle işbirliğinden söz ediyorsunuz ancak islamofobi gerçeği var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Trump, "İslamofobi büyük bir problem. Müslümanlar radikal islamcıların faaliyetlerini ihbar etmeliler" dedi. Clinton ise konuyla ilgili olarak "Müslümanlar için Donald tarafından daha önce çok kötü sözler söylendi. Benim görüşüm ise şu: Müslümanlar bizim gözlerimiz kulaklarımız olarak içimizde yer almalılar. Bizim aramızda olmaları önemli. Ben Müslüman uluslarla işbirliği istiyorum ancak Donald'ın söylediklerini duyanlar neden ABD'yle işbirliği yapalım diye düşünüyorlar" dedi.
 
CLİNTON BAŞKAN OLUNCA KÜRTLERİ SİLAHLANDIRACAĞINI SÖYLEDİ
 
Soru: Suriye’de Başkan Obama’nın yaptıklarından farklı olarak ne yapacaksınız?

Clinton: Benim Başkanlık koltuğuna oturduğum dönemde, IŞİD’i Irak'tan dışarı atacağımızı umuyorum. Musul’u alma ihtimalimizin son derece yüksek olduğunu düşünüyorum. Donald Trump, IŞİD’i Generallerden daha iyi bildiğini söylüyor, ama gerçekte bilmiyor.

Şu anda bir dizi çok önemli planlama gerçekleştiriliyor. Bunların bir kısmı, bölgedeki Sünnilere de Kürt Peşmergelerine de, bu işte hep birlikte olmamız gerektiğini anlatan şeyler. Tüm bunlar yoğun bir planlama ve hazırlık gerektiriyor.

Ben, Bağdadi’nin de peşine düşerdim. Özellikle Bağdadi’nin kendisini hedef alırdım. Çünkü ben, El-Kaide liderlerini hedef alan, bir kısmına benim de dahil olduğum son derece gizli operasyonların bir fark yarattığına inanıyorum. Bunun faydası dokunacaktır.

Ben ayrıca Kürtleri silahlandırmayı da düşünürdüm. Kürtler, Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de bizim en iyi partnerimiz oldular. Bu konunun kimi çevrelerde ciddi kaygılar uyandırdığını da biliyorum. Ancak ben, Kürtlerin ihtiyaç duydukları ekipmana sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. IŞİD'i Irak’tan çıkardıktan sonra Rakka’yı almamızın temel yolu, sahadaki Kürt ve Arap savaşçılardır.  (Demokrat Haber / E.U.)