Çin Komünist Partisi'nin tarihi kongresi sona erdi. Komünist Parti Merkez Komitesi, beklendiği gibi Şi Cinping'i ülkenin gelecek 10 yıldaki lideri olarak seçti.

Mao'nun Kültür Devrimi döneminde babasının ceza alması üzerine, Şi Cinping çocukluğunun 7 yılını kırsalda mağara evlerde geçirmek zorunda kaldı. Köy halkı Şi'yi, mağara evinde yaşayan "kitap kurdu" çocuk olarak anımsıyor.

Kongrenin ardından yapılan basın toplantısında, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olduğu açıklanan Şi Cinping, Çin'in büyük bir ekonomik büyüme yakaladığı Hu Jintao'nun yerine iktidara gelecek.

KOMÜNİST PARTİ'NİN EN ÜST DÜZEY YETKİLİSİ Şİ CİNPİNG

Başkent Pekin'deki Halkın Büyük Salonu'nda yapılan törende, Şi Cinping Politbüro Daimi Komitesi'nin en önünde sahneye çıktı.

Sahneye en önde çıkması, Şi Cinping'in Komünist Parti'nin en üst düzey ismi olduğuna işaret ediyor.

Sahnede Şi'yi Li Keqiang takip etti. Bu, Li'nin Başbakan Wen Jiabao'nun yerine geçeceği anlamına geliyor.

Daha sonra da sırasıyla beş isim, Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang, Komünist Parti'nin Şangay lideri Ju Zhengsheng, Propaganda sorumlusu Liu Yunshan, Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ve Tianjin Parti lideri Zhang Gaoli çıktı.

POLİTBÜRO DAİMİ KOMİTE SAYISI 9'DAN 7'YE İNDİ

Böylelikle Politbüro Daimi Komitesi'nin sayısı dokuz kişiden, yedi kişiye indirilmiş oldu.

Çin'i 10 yıl boyunca artık bu 7 kişi yönetecek.

Şi, törende yaptığı konuşmada, yeni lider kadrosunun büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyledi. Şi, görevlerinin birleşmek ve partiyle Çin halkını daha güçlü kılmak olduğunu belirtti.

Şi, "Halkın daha iyi bir yaşam arzusu uğruna mücadele etmeliyiz' dedi. Yolsuzlukla mücadele etmek zorunda olduklarını da vurgulayan Şi Jinping, partideki disiplinin de geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

SÜRE MART 2013'TE DOLUYOR

Hu Jintao'nun görev süresi resmen, Mart 2013'teki yıllık parlamento oturumunda dolacak.

Komünist Parti'nin eski Şangay lideri olan Şi Cinping 2007'de politbüro üyeliğine atanmıştı.

Komünist devrimi yapan kadrodan bir ismin akrabası olan Şi, neredeyse 40 yıldır parti üyesi.

59 yaşındaki Şi Cinping'in, Hu Jintao'nun selefi Jiang Zemin'e yakın bir isim olduğu, Hu'nun ise aslında halef olarak Li Keqiang'ı tercih ettiği belirtiliyor.

Şİ, KOMÜNİST PARTİ'NİN HER SEVİYESİNDE GÖREV ALDI

Sıcakkanlı ve sempatik bir lider olarak görülen Şi, kimya eğitimi gördü.

1985 yılında ABD'ye giderek kısa bir süre orada yaşayan Şi, 1974 yılında partiye üye oldu ve Komünist Parti'nin her seviyesinde görev aldı.

Piyasa ekonomisine sıcak bakan yeni Çin Lideri, yolsuzluk karşıtı sert duruşa ve kimseye düşman olmamaya özen gösteren ihtiyatlı bir siyasi yaklaşıma sahip. (ntvmsnbc)