Çin, Suriye muhalefetinin müzakerelere başlaması ve saldırıları durdurması gerektiğini bildirdi.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, düzenlediği basın toplantısında, Suriye muhalefetine, diyaloğun kurulması ve şiddetin durdurulması için en kısa sürede uygun koşulları oluşturması çağrısında bulundu.

 

BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın sunduğu, Suriye yönetiminin kabul ettiği planda ateşkes yapılması da öngörülüyor.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da dün yaptığı açıklamada, barış planını kabul ettiğini, başarısı için çaba göstereceğini söylemiş, ancak muhalefetin saldırılara son vermesi gerektiğini belirtmişti.

 

Suriye muhalefeti de Annan planıyla ilgili olarak ihtiyatlı memnuniyetini dile getirmiş, ancak Esad’ın bu planı uygulayacağından şüpheli olduğunu bildirmişti.

 

Çin ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye yönetimi için hazırlanan kınama kararlarını iki kez veto etmişti.

 

"SURİYE'NİN DOSTLARI" TOPLANTISINA KATILMIYOR

Sözcü, 1 Nisan'da Türkiye'de ikincisi yapılacak "Suriye'nin Dostları" toplantısına ilişkin soru üzerine, "Uluslararası kamuoyunun Suriye meselesinin çözümü hususunda gösterecekleri çabanın Suriye'deki gerginliğin dinmesine fayda sağlaması yönünde olması gerekiyor" dedi.

 

"Siyasi müzakerelerin Suriye'nin bütünlüğüne, bölgede barış ve istikrarın teminine yardımcı bir çizgide ilerlemesi gerektiğine" vurgu yapan Hong, "Suriye probleminin çözümü, bu ülkenin (Şam yönetimi) katılımı olmadan sağlanamaz. Uluslararası kamuoyu bu şartın sağlanması yönünde çaba göstermeli" diye konuştu.

 

Çin'in Suriye sorununun barışçı yollardan çözümünde aktif ve yapıcı çizgisinden vazgeçmeyeceğini dile getiren Hong, "Mevcut durum itibariyle adı geçen konferanslara katılmayı şimdiye kadar hiç düşünmedik" dedi.

 

"Suriye'nin Dostları" konferansının ilki geçen ay Tunus'ta yapılmıştı.