ABD’de başkanlık seçimlerini hiçbir siyasi geçmişi olmayan ve tartışmalı politikalarıyla dikkat çeken Donald Trump’ın kazanmasının ardından işler karışıyor.

Amerikan istihbaratının, Trump’ın seçilmesinde ‘Rus parmağı’ olduğuna inandığı öne sürüldü. İddiaya göre, Rusya hükümetiyle bağlantılı hackerlar hem Demokrat Parti’nin hem de Cumhuriyetçilerin e-maillarını ele geçirdi ancak sadece Demokratlara zarar verecek bilgiler kamuoyuna sızdırıldı.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Barack Obama dün, istihbarat teşkilatlarından ‘Rus hackerların seçimlere müdahale ettiğine’ dair iddiaları araştırmalarını istemişti. Bugün ülkenin en önde gelen iki gazetesi, ‘Rusya’nın Trump lehine müdahale ettiğine’ dair haberler yayımladı.

‘AMAÇ BİR ADAYI ÖNE ÇIKARMAKTI’

Washington Post’un ‘gizli bir CIA değerlendirmesi’ne dayandırdığı haberde, CIA’in ‘Rusya’nın Trump’ın başkanlığı kazanması için 2016 seçimlerine müdahale ettiği sonucuna vardığı’ belirtildi. Gazeteye konuşan üst düzey bir yetkili, “İstihbarat camiasının değerlendirmesi şu ki, Rusya’nın amacı bir adayı diğerinin önüne çıkartmak, Trump’ın seçilmesine yardım etmekti” dedi. Buna göre, istihbarat kurumları, Rus hükümetiyle bağlantılı, hatta ‘Moskova’ya bir adım yakın’ kişilerin WikiLeaks’e Demokratlara ait binlerce hacklenmiş e-posta verdiğini tespit etti.

CUMHURİYETÇİLER DE HACKLENDİ!

New York Times’ın haberine göreyse, istihbarat teşkilatları Rusya’nın seçim kampanyasının son aşamalarında Demokrat aday Hillary Clinton aleyhine ‘gizli işler çevirdiğine’ inanıyor. Obama yönetiminin üst düzey yetkililerine dayandırılan haberde, Demokrat Parti belgelerinin WikiLeaks’e sızdırılmasının arkasında Rus hackerların bulunduğu belirtiliyor. Rusların, Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Komitesi’nin bilgisayar sistemlerini de hacklediği ancak ele geçirdikleri verileri kamuoyuyla paylaşmadığına da inanılıyor.

TRUMP’TAN SADDAM HÜSEYİN’Lİ TEPKİ

Trump cephesiyse iddiaları reddetti. Açıklamada, “Bunlar, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyenlerle aynı kişiler. Amerikan tarihindeki en büyük zaferlerden biriyle sonuçlanan seçim biteli çok zaman oldu” denildi.

ABD’de 8 Kasım’da düzenlenen seçimlerden önceki süreçte, Hillary Clinton’ın ve kampanya sorumlusu John Podesta’nın yazışmaları sızdırılmış, Clinton dışişleri bakanlığı dönemindeki yazışmaları şahsi adresinden yaptığı için FBI tarafından soruşturulmuştu. FBI Clinton’ın ‘suç işlemediği ancak sorumsuz davrandığı’ sonucuna varsa da, Podesta maillarının seçimden sadece 10 gün önce sızdırılması ‘Ekim sürprizi’ olarak değerlendirilmişti. Çok sayıda Demokrat ve siyasi yorumcu, anketlerde önde giden Clinton’ın seçimi kaybetmesinin bu sızıntının yarattığı olumsuz imaja yormuştu.

KAYNAK: GAZETE DUVAR