ABD’li akademisyen Noam Chomsky, ABD başkanlık yarışının ön plandaki isimlerinden olan ve ‘Farklı bir olgu’ olarak nitelendirdiği Donald Trump’ın başkanlığı durumunda gelişebilecekleri ifade etti.

Radio Sputnik’ten Brian Becker’ın Noam Chomsky’le yaptığı özel röportajın ilk bölümünü çeviren Sputnik’te Chomsky’nin Donald Trump için söyledikleri şöyle:

Dile getirdiği düşünceler konusunda ciddi olması durumunda, Donald Trump’ın başkanlığının birçok kişi için ‘cenaze çanlarının çalması’ anlamına geleceğini dile getiren Chomsky, Trump da dahil Cumhuriyetçi adayların tamamının küresel ısınmayı yok saydığını hatırlattı. Paris İklim Zirvesi’nde alınan kararların, Cumhuriyetçiler yüzünden Kongre’den geçirilemediğini belirten ABD’li akademisyen, “Geçerliliği kanıtlanmış bir anlaşmaya bile onay vermediler” dedi.

Donald Trump’a destek verenlerin çoğunluğunun alt-orta sınıf beyazlardan oluştuğunu aktaran ABD’li akademisyen, “Toplumun bazı bölümleri, modern tarihte eşi benzeri görülmemiş bir şeyden muzdaripler: Ölümlülüğün artışı. Toplumun bu kısımları umut beslemiyor” diye konuştu.

Trump’ın ‘her şey ellerinden alınmış gibi hisseden insanlar’a hitap ettiğini belirten ABD’li akademisyen, “Büyük Depresyon dönemindeki tüm zorlukları rağmen, insanların bir şeylerin düzeleceğine dair umudu vardı” dedi. Günümüzde durumun böyle olmadığını söyleyen Chomsky, insanların mevcut yaşamın içinden çıkamayacak gibi hissettiğini ifade etti.

Sığınmacılara yönelik ayrımcı politikanın da yeni bir durum olmadığının altını çizen Chomsky, Trump’ın sınırlara duvar örmekle ilgili fikirlerinin hali hazırda Obama yönetimi tarafından uygulandığını ifade ederek, “Obama, Meksika sınırına duvar örmek için bastırıyor, böylece Orta Amerika’dan gelenleri dışarıda tutabilecek. Peki neden insanlar Orta Amerika’dan kaçmak istiyorlar, çünkü ABD Reagan’lı yıllarda orayı yok etti” diye konuştu.

Noam Chmsky'nin ABD seçim yarışı hakkında verdiği demecin tamamını şuradan okuyabilirsiniz.