ABD'li akademisyen Noam Chomsky, IŞİD’i doğuşuna ABD’nin 2003’teki Irak işgalinin ve devamındaki Ortadoğu politikalarının sebep olduğunu belirtti.

Radio Sputnik’te Brian Becker’ın sorularını yanıtlayan Chomsky, askeri müdahalenin ‘diğer suçlarının’ yanı sıra, ‘mezhep çatışmalarına ve en nihayetinde IŞİD barbarlığına’ yol açtığını ifade etti.

IŞİD’in sadece askeri müdahalelerle ortadan kaldırılamayacağının altını çizen Chomsky, şöyle devam etti:

“Eğer, kökleriyle mücadele edilmeyen bir şekilde yok edilirse, yerine ondan daha kötü bir şey gelecek. Bir sonraki adımda neler olacağını düşünmeden, ’Bu adamı sevmiyorum, o zaman onu öldürelim’ demezdiniz. Bütün uzmanlar, eğer köklerinin nereye uzandığını bilmeden bir terörist lideri öldürmenin ya da bir grubu yok etmenin, daha kötüsünün ortaya çıkması anlamına geleceğini belirtiyor. Yıllardır da aynı şey yaşanıyor.”

'TERÖR ARTIK DÜNYANIN HER YERİNDE'

ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonra başlattığı askeri operasyonları da hatırlatan Chomsky, “O zamanlar teröristlerin Afganistan’ın küçük, uzak bir kabile bölgesinde olduğu söyleniyordu. Şimdi neredeler? Dünyanın her yerinde” dedi.

Birçok kişinin Barack Obama’nın yönetime gelmesiyle birlikte, Washington politikalarının daha iyiye gideceğine dair umuda kapıldığını belirten Chomsky, Obama’nın ‘iyi bir konuşmacı’ olduğunu ancak zamanında savunduğu ‘oldukça çirkin’ politikaların arkasında durmaya devam ettiğini söyledi.

'OBAMA, İŞGALE STRATEJİK HATA OLDUĞU İÇİN KARŞI ÇIKIYOR'

“Obama, Irak işgaline ‘stratejik bir hata’ olduğu için karşı çıktığını söylüyor, başka bir ülkenin işgal edilmesinin ya da uluslararası haklarının radikal bir biçimde ihlal edilmesinin yanlış olduğunu düşündüğü için değil.

“Bir ülkeyi parçalamak, yerle bir etmek; yüzlerce, binlerce insanı öldürmek, milyonlarca sığınmacı yaratmak; daha önce olmayan ve şimdi ülkeyi ve bölgeyi parçalayan bir mezhep çatışması ortaya çıkarmak; bunlar yüzünden karşı çıkmıyor, stratejik hata olduğu için itiraz ediyor.”

(Kaynak: Sputnik)