Geçtiğimiz Çarşamba günü yakalandığı kanser sonucu yaşama veda eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, milyonların katıldığı törenle uğurlandı.

Başkent Caracas’taki Askeri Akademide düzenlenen cenaze töreni, devlet başkan yardımcısı Nicolas Maduro’un, 19. Yüzyılda Venezuela’nın bağımsızlık mücadelesinin efsanevi lideri Simon Bolivar’ın kılıcını Chavez’in tabutuna bırakması ile başladı.

Maduro yaptığı konuşmada hiçbir liderin onun kadar baskıya maruz kalmadığını ancak kimsenin de onu ve sosyalist devrimini durduramadığını söyledi. Maduro, “Alçakgönüllü, mütevaziliğinin tanığıyız” dedi. Chavez’in Latin Amerika’nın birliği için gösterdiği çabadan dolayı minnetle anan Maduro, Chavez’in ‘İmparatorlukların olmadığı bir dünya için mücadele verdiğini’ söyledi.

Chavez’in cenaze törenine, aralarında Küba Lideri Raul Castro, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmeninecad’ın da bulunduğu 50 ülkenin devlet başkanları ve başbakanlar katıldı.

AHMEDİNECAD TABUTUNU ÖPTÜ

Törende, devlet başkanları tek tek takdim edilerek sırasıyla naaşın yanında gelerek saygılarını bildirdi. İsmi okunduğunda halkın en fazla alkışladığı kişi Ahmedinecad oldu. Ahmedinecad, Chavez’in, Hzr. İsa ve Şiilerin kutsal imamı İmam Mehdi ile ‘barış, adalet ve kardeşliği’ inşa etmek için bir gün yeniden dünyaya gelecek olan kutsal kişilerden olduğunu söyledi. Chavez'in tabutunu öpen Ahmedinecad’ın konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Chavez’in cenaze töreninin onur koruculuğu görevi, gençlik liderleri, beyzbol oyuncuları, Formula sürücüsü Pastor Maldonado ve carlos Dudamel yaptı.

Ekümenik dualar ise Amerikan sivil haklar aktivisti papaz Jesse Jackson’un da aralarında bulunduğu 3 dini lider tarafından yürütüldü. Papaz Jackson, “Biz aynı yarımküreyi paylaşıyoruz, birlikte top oynuyoruz, hayalleri birlikte paylaşıyoruz” dedi.

'HASTA SIEMPRE MI COMANDANTE CHAVEZ'

Törene katılan 2 milyondan fazla halk ise içeride ve dışarıdaki  “Hasta siempre mi Comandante Chavez: Sonsuza dek halk seninle kumandan Chavez / Comandante tu pueblo te ama por siempre: Kumandan Chavez halkın sonsuza kadar seni sevecek” sloganı attı.

Cenaze töreninin ardından Chavez’in naaşı, halkın liderleri ile vedalaşmasını sağlamak için 7 gün boyunca askeri akademide sergilenecek.

15 ÜLKEDE RESMİ YAS

Venezuela Dışişleri Bakanı Elias Jaua, Chavez’i ölümü nedeniyle 15 ülkenin resmi olarak yas ilan ettiğini açıkladı. Bu ülkeler arasında Çin, Bolivya, Arjantin, Belarus, İran, Küba ve Nijerya da bulunuyor.

NAAŞI MUMYALANIYOR

Bu arda, Chavez’in cenaza töreni öncesi Venezuela hükümeti tarihi bir karar aldı. Venezuela hükümetinden yapılan açıklamada, kanser hastalığına yenik düşen Chavez’i “ölümsüzleştirmek” için naaşının mumyalanarak, cam bir tabutta sergileneceği açıklandı.

Devlet televizyonunda konuşan Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, “Kumandanımız Chavez’in naaşı, cenaz töreninin ardından mumyalanacak ve Devrim Müzesi’ne konulacak. Böylelikle insanlar sonsuza kadar onunla birlikte olabilecek” dedi.