Meksika’nın sınır kenti Ciudad Juarez’deki faili meçhul kadın cinayetlerine karşı protestoların önderliğini yapan, şair ve kadın hakları savunucusu Susana Chavez öldürüldü.

Chavez’in cesedi 6 Ocak’ta Ciudad Juarez’in tarihi merkezinde sol kolu kesilmiş olarak bulundu.  Chavez, bıçaklanarak ve dövülerek öldürüldü. Cinayete organize suç izlenimini vermek isteyen suçluların maktülün bir kolunu kestiği bildirildi.

Susana Chavez’i öldüren 17 yaşındaki üç genç tutuklandı. Polis, çete üyesi olan gençlerin alkölün etkisi altında iken Susana Chavez’i kaçırarak saldırdıkları ve kendilerini şikayet edeceği endişesi ile öldürdüklerini söyledi.

Chavez, 1993′ten beri öldürülen ve tecavüz edilen yüzlerce kadının ölümüyle ilgili “Tek bir ölüm daha olmasın” sloganını popüler hale getirmişti.

Chavez’in ölümünün ardından bir bildiri yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, Susana Chavez’in kendisine karşı mücadele ettiği cinsiyetci şiddetin kurbanı olduğunu bildirerek Meksikalı yetkilileri tarafsız ve etkili, uluslararası kurallara uygun bir şekilde cezalandırmalarını istedi.

AÖ, “Yerel ve federal otoritelerin bu şiddete son vermek ve sorumluların dokunulmazlığına son vermek konusunda yetersizlikleri görülüyor,” dedi.

Savcı, Chavez’in politik nedenlerden dolayı öldürülmediğini söyledi. Chavez’in ailesi ise yerel makamları sosyal kargaşa çıkması ve protestolar korkusu ile kamuoyuna eksik ve geç bilgi vermekle suçladı.

Susana Chavez, Juarez’de bir ay içinde öldürülen ikinci kadın eylemci oldu. Aralık ayını son günlerinde kızının katillerinin yakalanması için mücadele veren Marisela Escobedon öldürüldü.