İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştükten sonra Moskova'ya gitti. Zarif'in Rusya Devlet Başkanı Putin'le de görüşmesi bekleniyor.

NTV’nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Moskova'da bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde yapılan Lavrov-Zarif görüşmesinin ilk on dakikası basına açıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmede İran'ın nükleer programı, Cenevre-2 Konferansı'na hazırlıkların yanı sıra bölgesel ve uluslararası güncel konuların değerlendirileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de Rus halkına Volgograd şehrindeki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerden dolayı taziyelerini iletti.

Verimli bir görüşme gerçekleştireceklerini umduğunu belirten Zarif, Moskova'ya gelmeden Suriye'nin başkenti Şam'a giderek Devlet Başkanı Beşar Esad'la de görüştüğünü söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Zarif'i kabul etmesi bekleniyor.

Zarif Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada “İran’ın Cenevre-2 Konferansı’na katılımına gelince bizi davet ederlerse katılır, davet etmezlerse katılmayız” ifadelerine yer verdi.

Cenevre-2 Konferansı 22 Ocak’ta İsviçre’nin Montrö kentinde gerçekleşecek. İran’ın katılıp katılmaması konusu halen soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

ESAD GÖRÜŞMESİ

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad dün sabah İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ve ona eşlik eden heyeti kabul etti.

Görüşmede başta radikal tekfirci düşünce olmak üzere bölge devletleri ve halklarının maruz kaldığı silahlı saldırılar yanı sıra bölge gündemi masaya yatırıldı.

Sana’nın haberine göre, Esad; Vahhabi ve tekfirci ideoloji tehlikesinin sadece bölge devletleri ve halklarını değil tüm dünyayı tehdit eden bir tehlike haline geldiğine dikkat çekti.

Suriye halkının yanı sıra kimi bölge halklarının söz konusu tehlikeyi idrak ettiklerine işaret eden Esad; bu tehlikeye karşı koyma ve kökünden bertaraf etmede herkesin çabalarını birleştirmesi gerektiğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif; bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla İran İslam Cumhuriyetinin bölge devletleri ile söz konusu meydan okumalara karşı çabalarını birleştirme ve yoğunlaştırma özenini ifade etti.

Esad ve Zarif görüşmelerinde ayrıca Suriye'deki krize siyasi çözüm amaçlı olarak düzenlenmesi beklenen Cenevre II Konferansı’na hazırlıklar masaya yatırıldı. Bu bağlamda Zarif; Cenevre II Konferansının başarılı olması için İran İslam Cumhuriyetinin Suriye'ye devlet ve halk olarak desteğini ifade etti.

Suriye'deki krize çözümün bizzat Suriyelilerin elinde olduğunu belirten Zarif; kendileri ve ülkelerinin geleceğini belirleme hakkının sadece ve sadece Suriye halkına ait olduğunun altını çizdi.

 “CENEVRE II’NİN BAŞARILI OLMASINA KATKI”

Zarif, Şam Havalimanında basına yaptığı açıklamada; tüm tarafları istisnasız herkesi tehdit etmeye başlayan terör ve radikalliğe karşı ortak mücadeleye davet etti.

Suriye'de güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanması amacıyla tutum koordinasyonu ve yapıcı çabalar için çalışmalarda bulunacağını belirten Zarif; Suriye'ye ziyaretinden amacın düzenlenmesi beklenen Cenevre II konferansının başarılı olması ve Suriye halkına hizmet eden sonuçlar vermesine katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Zarif Ürdün, Lübnan ve Irak’a yaptığı ziyaretlerde de tüm bölgeyi tehdit eden şiddet ve radikalliğe karşı mücadelede çabaları yoğunlaştırma ve birleştirme çağrısında bulunmuştu. Zarif; Suriye'deki krize çözümün herhangi bir dış müdahale olmaksızın Suriyelilerin bizzat kendi aralarında diyalog ve siyasi yollarla olması gereğinin altını çizmişti.

TEKFİR VE TEKFİRCİ DÜŞÜNCE NEDİR?

Bir grubu kafir ilan etme. İslami jargonda bir insana dinden çıkma suçlamasında bulunma. Özellikle radikal islami fraksiyonlar kendileri gibi düşünmeyen insanları fütursuzca tekfirle itham edebilmektedirler. Yaptıkları cinayetleri bu gerekçeye dayandırmaktadırlar.