"Soçi 2014'e Hayır" inisiyatifi, senelik Genel Kurulları'nın 40.’sını Soçi'de gerçekleştirmeye hazırlanan Avrupa Olimpiyat Komitesi'ne yönelik yeni bir kampanya başlattı.

Rusya, Olimpiyat Komitesi'nin kuruluşunun 100. yılı onuruna bu seneki Genel Kurul'a ev sahibi olarak seçilmişti.

Avrupa olimpiyat komitesine yazdığı mektupta Soçi'nin gizlenen kanlı tarihi hakkında komiteyi bilgilendiren inisiyatif, güncel sorunlara da işaret ettiği mektupta Komiteye çağrıda bulunarak, Rus olimpiyat komitesine Soçili Çerkesler'in nerede olduğunu sorulmasını istedi.

Komite üyesi tüm ülkelere yolladığı mektubu online bir kampanyayla katılıma açan inisiyatif, web sayfasında yayınladığı küresel çağrıyla, tüm destekçi örgüt ve aktivistlerden kampanyaya katılımın arttırılması hususunda destek istiyor.

Kampanya kapsamında komiteye ulaştırılacak mektubun Türkçe metni şu şekilde:

"Avrupa Olimpiyat Komitesi Üye Ülke Sayın Yetkilisi,

Biz Çerkesler olarak, sizleri Soçi ile ilgili bazı önemli gerçeklerden haberdar etmek isteriz. Soçi, halkı soykırıma uğramış Çerkesya’nın başkentidir. 2014 Soçi Olimpiyatları, bugün sürgünde yaşayan Çerkeslerin atalarının mezarları üstünde, sürgünün 150. yıl dönümünde gerçekleşecektir.

Soçi 2014 Organizasyon Komitesi size bir Soçi turu attırırken, Rusya’nın bölgenin yerli halkı Çerkeslere ait tüm kültür ve tarihi silmek için planlanmış bu adımını değerlendirin. Rusya’nın, Soçi’nin tarihini gizlemesi, süregelen bir soykırım uygulamasıdır.

- Bir Avrupa Olimpiyat Komitesi üyesi olan Gürcistan, 20 Mayıs 2011’de Çerkes Soykırımı’nı resmi olarak tanımıştır.

- Olimpiyatların altyapısı UNESCO’nun “Dünya Miras Listesi”nde yer alan ve koruma altında olan Kuzey Kafkasya’nın benzersiz bir bölgesinde inşaa edilmektedir. Benzersiz jeolojik çeşitlilik, ekosistemler ve küresel öneme sahip varlıklar geri dönüşü olmayacak bir şekilde tahrip edilmektedir.

- Soçi, Çerkeslerin sürgüne yollandığı noktadır.

- Rus politikacılar güvenlik önlemlerini artırabilirler ancak Olimpiyatların yapılacağı coğrafyayı değiştiremezler. Rusya Federasyonu iç güvenlik birimi FSB’nin başkanı, Soçi Olimpiyatlarına terörist saldırı olabileceği ile ilgili uyarı yapmıştır. Avrupa Olimpiyat Komitesi, kendi vatandaşlarını Rusya’nın Kuzey Kafkasya’daki başarısızlıklarına maruz bırakarak hayatlarını riske atmak mi istemektedir?

- Biz Soçi’nin yerli halkı olarak, Avrupa Olimpiyat Komitesi üyelerinin, Rusya Federasyonu Olimpiyat Komitesi’ne sormasını istiyoruz: “Soçi’nin Çerkesleri nerede?“.

No Sochi 2014

Kampanya'ya katılım için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:

http://www.sochi-action.com/

Kampanya çağrı metnini: http://nosochi2014.com/campaign/european-olympic-committees-in-sochi.php adresinde bulabilirsiniz.

KAFKASYA FORUM