Kendileri de uzun süredir Rusya’nın 2014 Kış Olimpiyatları’nı Çerkes Soykırımı’nın simge kenti Soçi’de yapmasını protesto eden Türkiye'de yaşayan Çerkesler, aynı gerekçeyle birçok sivilin ölümüne neden olan bombalı saldırıları kınadı.

İstanbul Çerkes Derneği'nden yapılan açıklamada, “hiçbir gerekçe bu saldırıları haklı kılamaz” denildi.

Rusya’da 2014 Kış Olimpiyatları öncesinde meydana gelen bombalı saldırılar, olimpiyatlara katılacak olan sporcu ve devlet adamlarını olimpiyatların güvenliği konusunda endişelendiriyor.

Rusya’nın güneyindeki Volgograd şehri, önceki akşam ana tren garında yaşanan ve 17 kişinin ölümüne neden olan saldırının şokunu atlatamadan, dün sabah ikinci bir intihar eylemi ile sarsıldı. Saat 08.25 sularında kentin kalabalık çarşısından geçen bir troleybüste bomba patladı. Troleybüsün enkaz haline geldiği, çevredeki evlerin camlarının kırıldığı şiddetli patlama sonucu 14 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı.

29-30 Aralık tarihlerinde üst üste Volgograd şehrinde tren istasyonu ve arkasından troleybüste yapılan saldırılar sonrasında otuzdan fazla insanın hayatını kaybetmesi, çok sayıda sivilin ise yaralanması Türkiye'de yaşayan Çerkesler tarafından da protesto edildi.

İstanbul Çerkes Derneği'nin yönetim kurulu başkanı Halis Din, konu ile ilgili olarak ''Masum insanları ve sivilleri hedef alan bu saldırıları onaylamak imkansız, hiçbir gerekçe bu saldırıları haklı kılamaz. Çerkesler olarak bu saldırıları doğru bulmuyoruz ve saldırıların son bulmasını temenni ediyoruz. Bu saldırılar sonrasında, anavatanımızda yaşayan soydaşlarımız üzerinde var olan baskıların artmasından da endişe ediyoruz'' diyerek Çerkeslerin tepkisini dile getirdi.

Çerkesler aynı zamanda, olimpiyatların yapılacağı bölgenin atalarının mezarlarıyla dolu olduğunu ve bu bölgede 1763-1864 yılları arasında Çerkes Soykırımı'nın işlendiğini, dolasıyla da barışın simgesi olan olimpiyatların burada yapılamayacağını çeşitli etkinliklerle duyurmaya çalışıyor. (Demokrat Haber)