Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde sergilenen fotoğraflardan birindeki pankartta, ‘Benim adım Berkin Elvan, polis beni Türk Başbakan’ın emriyle öldürdü’ yazması Türkiye’yi rahatsız etmişti.

Türkiye’nin Cenevre Konsolosluğu, fotoğrafın kaldırılmasını Cenevre kanton hükümetinden istemişti. Bern Büyükelçiliği de, Ankara ile temasa geçerek; Dışişleri Bakanlığı’nın İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Brukhalter ile görüşerek sergiye müdahale etmesini istemişti.

CENEVRE BELEDİYESİ: FOTOĞRAF MEYDANDA KALACAK

Fotoğrafın kaldırılması için harekete geçen Türkiye’nin gayreti ise sonuçsuz kaldı. Cenevre Belediyesi, BM meydanındaki fotoğrafı kaldırmayacağını açıkladı.

“HERHANGİ BİR ÜLKEYİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEK VEYA HEDEF ALMAK GİBİ BİR AMAÇ YOK”

50 fotoğraflık sergisi BM binası önündeki meydanda sergilenen Demir Sönmez ise şunları söyledi; “Bu sergi, benim bu meydanda 6 yıldır yapılan protesto mitinglerinden çektiğim 50 adet fotoğraftan oluşuyor. Bu sergi bu meydanda ilk defa gerçekleştiriliyor. Herhangi bir ülkeyi küçük düşürmek veya hedef almak gibi bir amaç yok. Amaç gösteri yapanların seslerini dünyaya duyurmaktır. Buradaki fotoğraflarım bir çok ülkelerin yönetimlerinin protesto edilmesi kaynaklıdır. Türk Büyükelçiliğinin, Başkonsolosluğunun bu fotoğrafı kaldırmak istemesini pek anlayamadım. Bu meydan uluslararası bir meydandır. Bu sergi de halka global bir mesajdır.”