Çeçenya'nın Rusya'dan ayrılmasına karşı çıkan Çeçen şair ve akademisyen Ruslan Akhtakhanov öldürüldü. Rusya polisi cinayeti özel bir tetikçinin işlediğinden şüpheleniyor.

Çeçenya'nın Rusya'dan ayrılmasına karşı çıkan Çeçen şair ve akademisyen Ruslan Akhtakhanov, Moskova'da evinin yakınlarında bu sabah (16 Kasım) başından vurulmuş olarak bulundu.

İnceleme sırasında şairin, arabasına bindiği sırada vurulduğu anlaşıldı. Akhtakhanov'un arabasında susturucu takılmış bir silah ve olay yerinin yakınlarında şairi vurduktan sonra saldırganın bölgeyi terk etmek için kullandığı tahmin edilen boş bir araba bulan polis, Akhtakhanov'u özel bir tetikçinin öldürdüğünden şüpheleniyor.

BBC'nin aktardığına göre, dün gece yarısı, kimliği belirlenemeyen bir kişinin öldürdüğü bildirilen Akhtakhanov, Çeçen bağımsızlık hareketine karşı çıkmasıyla tanınıyordu.

Moskova'daki Modern İnsanlıkçılık Akademisi'nde de dersler veren şair, 2009 yılında "Dünyaya Kahramanlar Kazandıran Çeçenya ile Gurur Duyuyorum" isimli kitabıyla özel Aryom Borovik gazetecilik ödülüne layık görülmüştü.

Bugüne kadar yedi kitap yayımlayan Akhtakhanov, Radio Free Europe/Radio Liberty'de (Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu) yer alan bir habere göre, şiirlerinin çoğunu 1998 yılında, Çeçenya'nın bağımsızlığını savunan gruplarca rehin tutulduğu dönemde yazdığını belirtmişti.

Çeçen bağımsızlık hareketi, Çeçenya'nın Rusya'dan ayrı bir devlet olması gerektiğine inanan grupların 1991'de Sovyetler Birliği'ne karşı ayaklanmalarıyla başlamıştı. Rusya ve Çeçen özgürlükçüler, 1994-1996 yılları arasında ve 1999'dan 2000'e dek olmak üzere iki kez savaştılar. Aktif savaş devam etmese de, Çeçenler hala Rusya'ya karşı bir direniş içerisindeler. (BİA/IK/HK)