Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin gıyabında yargılandığı ilk duruşmada ifade veren koruma görevlisi, Burasa Camii'nin bombalanması talimatını Haşimi’den aldığını açıkladı.

 

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre halen Türkiye’de firarda olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin gıyabında yargılanmasına iki haftalık ertelemeden sonra dün başlandı.

 

Dünkü mahkemede Tarık Haşimi tarafından öldürtüldüğü iddia edilen kişilerin aile üyelerinin, görgü tanıklarının ve Haşimi’nin koruma görevlilerinin ifadelerinin dinlendiği bildirildi.

 

İki güvenlik yetkilisi ile bir avukatın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak ifadelerine başvurulan görgü tanıkları, söz konusu cinayetlerin Tarık Haşimi tarafından planlandığını iddia etti.

 

Mahkemede ifadelerine başvurulan Tarık Haşimi’nin kişisel koruma görevlilerinden Ahmed Şevki, “O, benden bomba yerleştirilmiş aracı, Burasa camiinin yakınına park etmemi istedi, ben de eylemi gerçekleştirdim. Bu tür operasyonların başlama talimatını ya bizzat kendisi veya damadı Ahmed Kahtani veriyordu” dedi.

 

Galib el-Esedi adlı bir güvenlik yetkilisinin öldürülmesi olayı ile ilgili olarak da ifade veren Ahmed Şevki, “Galib el-Esedi’yi hedef alan operasyonunun komutanı bendim. Esedi, Tarık Haşimi için bir sorun oluyordu, Haşimi benden onu ortadan kaldırmamı istedi” dedi.

 

Ahmed Şevki’nin toplamda 150 terör olayına karışmakla suçlanan Tarık Haşimi’nin koruma görevlilerinden biri olarak bu duruşmada tanık sıfatıyla ifade verdiği açıklandı.

 

Irak’taki birçok terör olayına karışmak suçlamasıyla hakkında tutuklama kararı çıkarılan Tarık Haşimi, önce Kürdistan Bölgesine ardından da Katar ve Suudi Arabistan’a gitmiş, son olarak Türkiye’ye gelmişti. Irak’ta Şiiler’i hedef alan çok sayıda bombalama eylemi gerçekleşiyor, Şii mahalleri, camileri yakınında bomba yüklü araçlar patlatılarak çok sayıda insanın ölümüne neden olunuyordu.

 

Tarık Haşimi hakkında verilen tutuklama kararına sert tepki gösteren Türkiye, Interpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarılan Tarık Haşimi’yi iade etmeyeceğini açıklamıştı. (gazeteport)