İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, Beşar Esad'ın 2014'teki seçime kadar devlet başkanı kalmasını istediklerini açıkladı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Suriye'nin başkenti Şam'da Esad tarafından kabul edildikten sonra düzenlediği basın toplantısında, "En iyi senaryo, 2014 yazında yapılacak seçime kadar Esad'ın devlet başkanı kalması" dedi.

Alaaddin Burucerdi, "daha sonra, özgür devlet başkanlığı seçiminde Suriye halkının kendini ifade edebileceğini ve kaderine karar verebileceğini" belirtti.

Burucerdi, ülkesinin krizden barışçıl yollarla çıkmak için Suriye halkının bütün bileşenleri arasında ulusal diyalog kanalıyla oluşacak siyasi programı destekleyeceğini vurguladı.

İsim vermeden Suriye'nin komşularını muhalifleri desteklemekle eleştiren Burucerdi, bu ülkeleri anlaşmazlıkları ve krizi artırmaya çalışmakla suçladı.

Burucerdi, bu ülkelerin krizin er ya da geç sona ereceğini, kötü politikaların Suriye halkının hafızasına kazınacağını bilmesi gerektiğini de ifade etti.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi Suriye'yi ziyaretinde maruz kaldığı saldırılara karşı koymada Suriye'ye tam desteklerini belirtti, Suriye’nin Siyonist düşmanla mücadelede ilk hattı teşkil ettiğini, krizin sona ermesine kadar bu desteği sürdüreceklerini söyledi.

Burucerdi, ABD ve muhaliflere milyarlarca dolar tahsis eden, silah gönderen, eğiten ve öldürme eylemlerinden sorumlu olan bölgedeki müttefiklerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

Burucerdi, aralarında İslam düşünürü el-Buti’nin de bulunduğu din adamlarının katledilmesini şiddetle kınadığını ifade etti.

Suriye'deki durumun geçen ziyaretine nazaran gözle görülür bir şekilde iyileştiğini belirten Burucerdi, Suriye hükümetinin bu krizin sonuçlarını hafifletmek için yeni çalışmalar yaptığını, ulusal diyalog için gelişmenin bulunduğunu ve kendilerinin de bu duruma sıcak baktıklarını söyledi.