Bulgaristan'da yolsuzluğa karşı 40 gündür ayakta olan kitleler başkent Sofya'da parlamento binasını abluka altına alınca polis meclisi boşaltmak zorunda kaldı.


Sofya’da protestolar sürerken bir grup parlamento binasını abluka altına aldı. Saatler süren abluka ardından harekete geçen polis içerde bulunan 100 milletvekili, personel ve gazetecileri otobüslerle meclisten çıkarmaya girişimi göstericilerin taş ve şişe yağmuru nedeniyle başarısız kaldı.

Ardından gece saat 03.00 sularında ikinci bir müdahalede bulunan polis ablukayı yararak, oluşturduğu kordon içinde aralarında 3 bakanın da oldu meclistekilerini çıkararak meclisi tamamen boşalttı.

Protestocuların barikatları ise getirilen iş makineleri ile yıktırıldı.

İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, bazı göstericiler ve polislerin hafif yaralandığını ve gözaltına alınanlar olduğunu belirtti, ancak sayı konusunda bir bilgi vermedi. Bakan, binada mahsur kalan politikacılardan yaralanan olmadığını duyurdu.

Meclis Sözcüsü Mikhail Mikov ise şiddet olaylarını kınayarak bugün yapılması beklenen meclis oturumunun iptalini istedi. Mikov, “Düzen sağlanmalıdır. Meclis üyeleri hedef haline getirilmemelidir, hayatları ve sağlıkları tehlikeye atılamaz” dedi.

Bulgaristan’daki hükümet karşıtı gösteriler, tartışmalı medya patronu Delyan Peevski'nin istihbarat kurumunun başına getirilmesiyle başlamıştı. Özellikle kamu alanında yolsuzluğun diz boyu olduğu ülkede atama ‘mafyayı iktidara getirme’ olarak tanımlanarak tepkilerin patlamasına neden oldu.

Halkın sokaklara dökülerek gösterdiği tepki karşısında Başbakan Plamen Oreşarkski atamayı geri alıp özür dilese de bu eylemcileri tatmin etmedi. 5 Haftadır sokaklarda olan eylemciler başbakan ile hükümetin istifasını, yolsuzluğa karşı sert önlemlerin alınmasını istiyor.