Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Dün hükümeti protesto etmek isteyen Bulgaristanlılar, hükümet binası önünde toplandı. Polis gösteriyi ablukaya almak isteyince, arbede yaşandı.

Üniversite öğrencileri Sofya Üniversitesinde üç haftadır oturma eylemi de yapıyor. AB’nin en yoksul ülkesindeki yoksulluk ve yolsuzluklara duyulan öfkeden kaynaklanan eylemler geçen mayıstaki erken seçimlere karşın devam ediyor.

Erken seçimin ardından, yeni Başbakan Plamen Oreşarski’nin başkanlığında bir teknokratlar hükümeti kuruldu. Ancak yolsuzluk iddiaları üzerine destek kaybeden hükümet, ‘Kızıl Mafya’ diye anılmaya başlandı. Benzer gösteriler Boyko Borişov’un merkez sağ azınlık hükümetinin görevi bırakmasına yol açmıştı.

‘YOLSUZLUK İSTEMİYORUZ’

Öğrenciler önceki gün Sofya Üniversitesinin giriş kapılarını abluka altına almış ve işgal eylemi başlatmıştı. Ancak üniversitenin bugün açılabileceği söyleniyor. Öğrencilerin parlamento binasını önünde yaptıkları eylemde polis, bazı öğrencileri feci şekilde darp etti. Öğrenciler AFP Haber Ajansı’nın yayımladığı deklarasyonlarında, ‘Yoksulluk ve işsizliğe karşı eylem yapıyoruz. Üniversite diplomalı dilencilere dönüşmeden önce eylem yapıyoruz’ demişlerdi.



DÜNYANIN KONUŞTUĞU FOTOĞRAF

Bulgaristan'da üniversite öğrencilerin protestolarında çıkan olaylarda bir fotoğraf ilgi çekti.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta bir bayan öğrenci, kasket ve kalkanlı bir polisin omuzlarından tutarak göz yaşı döküyor.

Desi Nikolova adındaki bayan, sitedeki foto altı yorumunda şu sözlere yer veriyor: "Polisler arasında iyi olanları da vardı. Omuzlarına ellerimi koyduğum görevlinin burnunda biraz kan vardı. Baktım göstericileri diğer polislerin coplarından korumaya çalışıyor. Duygulandım ve göz yaşları arasında yanına giderek kendini korumasını söyledim. Onun da gözleri doldu ve bana 'Kendine mukayyet ol. Her şey düzelecek' dedi."

Fotoğraf yaklaşık 2 bin üzerinde beğeni toplarken, 5 bin kez de paylaşıldı. Başkent Sofya'da 12 Kasım'da güvenlik görevlileri ile göstericiler arasında artan gerilim istenmeyen olaylara sebebiyet vermişti.

HÜKÜMET PROTESTOLARI KINADI                         

Bulgaristan'da iktidar partileri, üniversite öğrencilerinin dünkü parlamento binasını kuşatma eylemini şiddetle kınadı.

İktidar ortaklarından Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) lideri Sergey Stanişev, parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada, parlamentonun açık bir şiddet eylemine maruz kaldığını belirterek, eylemi anamuhalefet Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin organize ettiğini öne sürdü.

“Hangi Avrupa ülkesinde benzer bir saldırı kabul edilir?” diyen Stanişev, aşırı grupların kasti olarak parlamento çevresine getirildiklerini ileri sürdü. Stanişev, GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov’u suçlu göstererek, “Partisi muhalefette ancak Borisov ve çevresinin yıkıcı mantığı şudur: ‘Bu devlet benim olmazsa, onu her gün çökertirim’” ifadesini kullandı.

Koalisyon hükümetini destekleyen, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Lütvi Mestan da “Borisov adalet önünde hesap vermekten korktuğu için fanatikleri toplayıp eylemler organize ediyor” dedi. Protesto hakkının yasal olduğunu ifade eden Mestan, “Ancak dün akşam parlamentoyu ele geçirmeye çalışan fanatikler üniversite öğrencileri değildi, bizim çocuklarımız değildi” diye konuştu.

Parlamento oturumunun başında gündeme getirilen sokak protestoları ile ilgili GERB partisi adına konuşan milletvekili Tzveta Karayançeva ise BSP ile HÖH'ye zıt bir görüş savunarak, “Ellerinizi üniversitelilerin protestosundan çekin” dedi.

Karayançeva’nın konuşmasından sonra GERB grubu, protesto amacıyla genel oturum salonunu terk etti.

İçişleri Bakanlığı, jandarma güçlerinin müdahalesi sonucu dağıtılan göstericilerden 23'ünün göz altına alındığını bildirdi.

Dün akşam parlamento çevresinde hükümetin istifası ve erken seçime gidilmesi talebi ile yapılan protestoda göstericiler ile polis arasında gerginlik yaşanmıştı. Parlamentoyu koruyan jandarma güçleri personel takviyesi aldıktan sonra bina etrafındaki gençleri dağıtmıştı.

IRKÇI PARTİ KURULUŞUNA TEPKİ           

Bulgaristan'da bazı ırkçı örgütlerin siyasi parti kurarak örgütlenmeye gitmesi ülkede tepkiye neden oldu.

"Bulgaristan Milliyetçi Partisi"nin (NPB) kuruluşu 9 Kasım'da ilan edilmişti.

Aralarında gazeteciler, bilim adamları, öğretim üyeleri ve tanınan birçok ismin yer aldığı 112 kişilik bir grup, parti kuruluşunu protesto etti.

Ülkede 112 genel acil yardım numarası atıf yapan girişim çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov'dan NPB'nin yasallaşması için gerekli mahkeme kaydının engellenmesi talep edildi.

Basına sunulan bildiride, NBP'nin ırkçı temeli konusunda çeşitli işaretlere yer verildi. Bildiride, partinin kuruluş tarihi olan 9 Kasım'ın aslında 1938 yılının aynı gününde Almanya'daki Nazi rejiminin Almanya ve Avusturya'da Yahudilere karşı toplu saldırılara başladığı "Kristal Gece" olarak bilinen eylemi çağrıştırdığı belirtildi.

Bildiriyi imzalayanlar, NBP'nin kurucu grupları arasında neo-Nazi "Kan ve Onur" örgütünün yanı sıra dazlaklar, futbol fanatikleri ve "Milli Direniş" gibi benzer görüşlü ve aşırı eylemleri ile bilinen oluşumların yer aldığını kaydetti.

NBP kurucularının aldığı "ilk ve ertelenmez" karar, "ülkenin, Bulgar halkında korku yaratan yabancı kökenli 'çöplük' sığınmacılardan temizlenmesi" olmuştu.

BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜNDEN IRKÇI SALDIRIYA KINAMA

Bu arada Bulgaristan Müslümanları Başüftülüğü, ırkçı dazlak çetesinin Türk kökenli 28 yaşındaki bir kişiye saldırmasını şiddetle kınadı.

Bulgaristan’da dün parti kurduktan sonra ırkçı eylemlerini sürdüren dazlaklar, önce sığınmacıların kaldığı bir adrese daha sonra da Sofya Banya Başı Camisi’nin yakınlarında Türk kökenli bir Bulgaristan vatandandaşına saldırmıştı.

Adının Metin Dimitrov olduğu ifade edilen kişiyi döven gruptan 2 kişi gözaltına alınırken, Dimitrov’un, beyin kanaması geçirdiği belirtilmişti. Doktorlar, ırkçı saldırıya uğrayan kişinin durumunun ciddiyetini koruduğunu açıkladı.

Başmüftülük Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada da "Etnik kökeni veya dini inançları ne olursa olsun insan yaşamına yönelik saldırılar kabul edilemez" denildi. Aşırı milliyetçi siyasi örgütlerin Sofya merkezinde yaptıkları acımasız saldırganlığına karşı çıkan Başmüftülük açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"İnsan yaşamının dokunulmazlığına yönelik saldırılardan dolayı büyük endişe duyuyoruz. Meydana gelen olay da Bulgaristan’da hakim olan karşılıklı saygıyı zedeleyip toplumda etnik-dini bunalımların yaşanmasına ortam hazırlamaktadır. Kim olursa olsun, insanların, sahip oldukları etnik köken veya dini inançlarından dolayı takip edilmesini, hedef gösterilmesini şiddetle kınıyoruz."

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, "bugünlerde tüm ülkenin tanık olduğu nefrete dayalı suçlar ve ayrımcılıkla mücadele" alanında güvenlik organları ve savcılığı, üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çağırdı.

( Kaynaklar: hurhaber.com, rubasam.com, milliyet, kırcaalihaber, sondakika.com, evrensel.net )