Britanya’da 23 Haziran’da yapılan referandumda halkın yüzde 52’si Avrupa Birliği’nden (AB) çıkılması yönünde oy kullanmasının ardından başbakanlıktan istifa edeceğini açıklayan David Cameron, Çarşamba günü göreve bırakacağını söyledi.

Cameron, bugün bir açıklama yaparak Çarşamba günü görevi bırakacağını ve İçişleri Bakanı Theresa May’in aynı gün ofise gelerek görevi devralacağını duyurdu.

İngiltere'de Muhafazakar Parti lideri ve yeni başbakan seçimi yarışına devam eden iki isimden birisi olan Enerji Bakanı Andrea Leadsom, rakibi Theresa May'in anne olmamasına vurgu yapıp büyük tepki çektikten sonra yarıştan çekilme kararı almıştı.

“GÜÇLÜ BİR LİDERE İHTİYAÇ VAR” 

Ofisi önünde açıklama yapan Cameron, “Buckingham Sarayı’na istifamı vermeye gideceğim. Böylelikle Çarşamba günü yeni bir başbakanımız olacak” diye konuştu.

May, bugün Birmingham şehrinde düzenlediği basın toplantısında, Britanya’nın güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu belirterek “Ülkeyi ekonomik ve siyasi belirsizlikten çıkaracak ve AB’den ayrılırken en iyi anlaşmayı sağlayacak güçlü bir lidere ihtiyaç var” dedi.

THERESA MAY KİMDİR?

İngiltere'nin en uzun süre İçişleri Bakanlığı yapmış isimlerinden Theresa May, 1956 doğumlu.

Uzun bir süredir, partinin gelecekteki potansiyel liderlerinden olan May, Muhafazakâr Parti'nin "modernleşmesi" gerektiğini en erken savunan isimlerden biriydi.

Siyasi profili, önceki içişleri bakanlarının başaramadığını başarıp 'radikal İslamcı' din adamı Abu Qatada'yı 2013 yılında sınır dışı etmesiyle yükselmişti.

Meclise 1997 yılında giren May, 1999 yılında gölge kabineye eğitim bakanı olarak görev almış, 2002 yılında ise partinin ilk kadın başkanı olmuştu.

İçişleri bakanı seçildikten sonra Muhafazakârların en üst düzey kadın siyasetçisi olan May, partinin daha fazla kadına seçilebilir yerlerden adaylık vermesi için kampanya yürütmüştü.

May'in bakanlığı süresince İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmaya son vermesine yönelik de kampanya yürüttü. Ancak May başbakan olması durumunda parlamento çoğunluğu desteklemediği için bu konudaki ısrarına son vereceğini de belirtmişti.