Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın kendisini, yardımcılarını ve devlet petrol şirketini dinlemesine tepki göstererek, ABD ziyaretini erteledi. Obama, Rousseff'i Washington'da ağırlamayı arzuladığını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın izleme ve dinleme programı ABD ve Brezilya ilişkilerini germeye devam ediyor.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, NSA'nın kendisine, yardımcılarına ve devlete ait Petrobas şirketinin yazışmalarını izlediği gerekçesiyle Washington'a planladığı ziyareti iptal etti.

Brezilya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rousseff'in önümüzdeki ay Washington'a gitmeyeceği belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın dün akşam Rousseff'i ziyareti konusunda ikna etmek için aradığı, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Obama'dan kamuoyu önünde özür beklediği ve ancak bunu elde edemediği iddia edildi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Washington'un Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'ı, iki tarafın da üzerinde anlaştığı ortak tarihte başkentte ağırlamayı arzuladığı belirtildi.

Washington'un Brezilya'da ABD'nin iddia edilen istihbarat çalışmalarına ilişkin endişeyi anladığı belirtilen açıklamada, Obama'nın konunun diplomatik kanallarla aşılması için Rousseff'la birlikte çalışmayı istediğine değinildi.

Açıklamada, Obama ve Rousseff'in 23 Ekim'de planlanan Washington ziyaretinin ileri bir tarihte yapılması konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.

ABD'nin izleme skandalını ortaya çıkaran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın basına sızdırdığı belgeleri ele geçiren gazeteci Glenn Greenwald, Brezilya Devlet Başkanı Rousseff ile Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun seçilmeden önce de, elektronik postalarının ABD istihbaratı tarafından okunduğunu söylemişti. Söz konusu iddialar Brezilya ve Meksika'da tepkiye neden olmuştu. (ntvmsnbc)