Brezilya’nın çeşitli kentlerinde, 2014 Dünya Kupası’na karşı binlerce insan sokaklara döküldü. Sao Paulo’da göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Rio Anonymous grubu sosyal medya üzerinden, “Dünya Kupası olmayacak” sloganıyla 25 Ocak Cumartesi gününe 36 şehirde eylem çağrısı yaptı. Bu çağrı üzerine sokaklara dökülen binlerce insan kent merkezlerinde gösteriler düzenledi.

Kent merkezinde ellerinde bayraklarla yürüyen göstericiler “Kupa Yok” sloganları attı, “FIFA Defol” pankartları taşıdı. Rio de Janeiro ve başka kentlerde de küçük çaplı benzer gösterilerin düzenlendi.

Sao Paulo kentinde ise çatışmalar yaşandı. Polisin 128 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Associated Press haberine göre, Leonardo Pelegrini dos Santos adlı bir öğrenci, “Kupa için milyonlarca doların harcanmasına karşıyız. Bu paralar, sağlığa, eğitime ve ulaşıma harcanmalı” dedi.

BBC’nin haberine göre, Brezilya’nın kuzey doğusundaki Natal kentinde Dünya Kupası karşılaşmalarının oynanacağı statlardan birinin yakınında düzenlenen protestoda 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

2013 Haziran ayında bir milyondan fazla kişi sokaklara dökülerek Dünya Kupası’na çok para harcanmasını, yolsuzluğu ve kamu hizmetlerinin yetersiz olmasını protesto etmişti. Protesto dalgası sonunda Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff siyasi reformlar konusunda referandum yapılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı ayrıca, protestocuların en fazla yakındığı alanlardan biri olan ulaşıma 25 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu.

Sendika.Org