Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, ülke çapındaki protesto gösterilerinin ardından kapsamlı reform önerisinde bulundu.

Rouseff 'beş antlaşma' adını verdiği taahhütlerden söz etti.

Rouseff Brezilya halkına, siyasi reform, mali sorumluluk, sağlık, ulaşım ve eğitime daha çok para harcanması diye sayılan beş öneri gündeme getirdi.

Dilma Rousseff, ülke anayasasında değişiklikler yapacak bir kurucu meclis seçilmesi için referanduma gidilmesini de önerdi.

Rousseff ayrıca, toplu taşımaya 25 Milyar Dolar yatırım yapmayı taahhüt etti. Toplu taşıma ücretlerine yapılan zam protesto eylemlerinin başlıca nedenlerinden biriydi.

Bir milyondan fazla Brezilyalı, artan fiyatlar, hükümetteki yolsuzluklar ve 2014 Dünya Kupası organizasyonuna harcanan parayı protesto etmek için sokaklara çıkmıştı

Rouseff, soruna çözüm bulmak için belediye başkanları ve eyalet valileriyle bir toplantı yaptı.

Cumhurbaşkanı daha önce de gösterileri başlatan grubun liderleriyle görüştü.

Bu liderlerden biri olan Maya Longo Vivian Associated Press'e yaptığı açıklamada, Rouseff'in hiçbir somut önlem önermediğini ve 'mücadelenin süreceğini' söyledi.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Bu arada bir hafta öncekilere kıyasla daha küçük ölçekli olsa da protesto eylemleri devam etti.

Goias eyaletinde bir otomobilin barikata çarpması sonucu iki kadın eylemci öldü.

Bu olayla birlikte, protestolarda ölenlerin sayısı dörde yükseldi.

Rouseff, belediye başkanları ve eyalet valileriyle yaptığı toplantının açılışında "Hükümetim demokratik sesleri dinliyor. Sokakların seslerini duymayı öğrenmeliyiz. Brezilya ileriye gitmeye hazır ve olduğu durumda kalmak istemediği de açık" dedi.

Dilma Rouseff toplu ulaşıma yatırımın yanı sıra yolsuzluklara daha sert cezalar verilmesini de gündeme getirdi.

Brezilya gelecek yıl Dünya Kupası, 2016'da da Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak.

Çok sayıda eylemci, birçok kişinin yoksulluk altında yaşadığı ülkede stadyum inşasına harcanan paraya karşı çıkıyor.

Brezilya'da 100'den fazla kente yayılan protesto dalgası, toplu taşıma ücretlerine yapılması planlanan zamma karşı Sao Paulo kentinde başladı.

Fiyat artışları iptal edildi ama eylemlerin yayılmasıyla birlikte protestocuların talepleri de çeşitlenmeye başladı.

Brezilyalılar daha iyi sağlık ve eğitim hizmeti talep ediyor, görece yüksek vergi ödemelerine karşın, devletten bunun karşılını alamadıklarını söylüyorlar. (BBCTÜRKÇE)