Toplu taşıma ücretlerine yapılan '20 kuruşluk' zamma karşı 2013 yılında Gezi Direnişi ile eşzamanlı olarak başlayan ve dünya gündeminde genişçe yer bulan ücretsiz ulaşım protestoları, iki yıl sonra netice verdi. Brezilya’nın 13 milyon nüfuslu metropol şehri Sao Paulo’da yaklaşık iki yıldır ulaşım ücretlerini protesto eden kitle örgütü Ücretsiz Ulaşım Hareketi (Movimento Passe Livre), öğrenciler için ücretsiz geçiş hakkını kazandı. Valinin imzaladığı belgeye göre, bundan sonra öğrenciler toplu taşıma araçlarında ayda 48 kez ücretsiz seyahat edebilecek.

Ocak ayında ulaşım ücretlerinin 3 realden 3,50 reale çıkmasının ardından tekrar sokağa inen Movimento Passe Livre (Ücretsiz Ulaşım Hareketi) böylelikle ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin ücretsiz geçiş hakkı kazanmasını sağladı.

Yaklaşık 3 milyon öğrencinin yaşadığı Sao Paulo’da ücretsiz geçiş hakkı düşük gelirli 615 bin öğrencinin kullanımına sunulacak. Aylık aile geliri 1,5 asgari ücretin altında olan öğrenciler, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek.

Toplu taşıma araçlarının sadece öğrenciler için değil, tüm vatandaşlara ücretsiz olmasını isteyen hareket, toplanan vergilerin ulaşım ve altyapı hizmetleri için kullanılmasını öneriyor.

Sosyal kalkınma olmadan, ekonomik büyümenin hiçbir anlamı olmadığını savunan hareket, ülke idarecilerinden toplu taşıma araçlarını tüm halk için ücretsiz yapmasını bekliyor.

Sao Paulo eyaletinde öğrenciler için başlayan ücretsiz geçiş hakkının, diğer eyaletlere de kısa sürede yayılması bekleniyor. (Evrensel)