Yağmur ormanlarına yapılması planlanan otoyolu protesto etmek için yaklaşık 2 aydır yürüyen Bolivyalı yerliler polis saldırılarına rağmen yürüyüşlerini sürdürdü ve dün La Paz şehrine ulaştı. Bundan sonraki süreç ise belirsiz.

La Paz’da aralarında işçiler, öğrenciler ve dernek mensuplarının bulunduğu binlerce kişi tarafından kahraman gibi karşılanan protestocu yerliler ve onlara katılan halk, projenin durdurulması taleplerini yetkililere iletmek üzere başbakanlık ve yürütmenin merkezi olan Quemado sarayının bulunduğu Murillo meydanına yöneldi.

Yetkililer, bir ”konsensüs” arayışı için yerlilerin temsilcileriyle görüşeceklerini belirterek, bu kapsamda bugün ya da yarın bir görüşme yapılabileceğini açıkladı.

Devlet Başkanı Evo Morales’le görüşmek isteyen protestocular, 400 milyon dolarlık projeden vazgeçilene kadar, kent merkezine çadır kurup, buradan ayrılmayacaklarını belirtti.

Protestocu yerlilere karşı 25 Eylül’de yürüyüş sırasında polisin müdahalesinde 74 kişi yaralanmış, bu olay ülkede büyük öfke yaratmış ve genel bir greve neden olmasının ardından devletin zirvesinde ikisi bakan olmak üzere birçok istifaya yol açmıştı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Trinidad’dan 15 Ağustos’ta yürüyüşe başlayan Amazon yerlileri, Amazon bölgesindeki Tipnis doğal parkını boydan boya 177 kilometre katederek ikiye bölecek 300 kilometre uzunluğundaki karayolu projesinin iptalini istiyor.