BERLİN - Maya takviminin son günü olan 21 Aralık'ı "Kapitalizmin son günü" ilan eden Bolivya, Coca-Cola'yı ülkesinden çıkartmaya kararı aldı. Morales'in liderliğindeki Bolivya, 21 Aralık'tan sonraki yeni dönemi ise "Kültürlerin hayatı" olarak ilan etti.

 

Değişik komplo teorileri ve filmlere konu alan Maya takviminin bittiği gün 21 Aralak 2012'ye en ilişkin gelişme Bolivya'dan geldi. Takvimin bittiği gün "Yeni dönemin" başlangıcı olarak kabul edilirken, Pura'daki Titicaca gölünde kutlamalar yapılacak.

 

Evo Morales liderliğindeki Bolivya hükümeti ise 21 Aralık'ı "Kapitalizmin bittiği gün" olarak kutlayacaklarını ve bir dizi kararlar aldıklarını duyurdu. İspanyol "El Pais" gazetesine konuşan Bolivya Dışişleri Bakanı David Choquehuanca, bu tarihten itibaren Coca-Cola yerine yerel içecekleri olan Mocochinche'yi içeceklerini söyledi.

 

Maya takviminin bitmesiyle dünyanın karanlık tarihinin bittiğini savunan Bolivyalı bakan "Macha bitiyor, Pacha başlıyor. Yani yeni dönem toplulukçuluk ve kültürlerin hayatı dönemi" dedi. Morales de iki yıl önce Cola'ya alternatif olarak "Koka-Anbaus" adlı bir içeceği dünyaya tanıtmıştı.

 

Coca-Cola Küba ve Kuzey Kore'de de içilmiyor. Aynı şekilde Bolivya'da iflasın eşiğine gelen Mc Donald da 14 yıldır bulunduğu bu ülkeden çıkma kararı aldı.