Radikal İslamcı Boko Haram örgütünün Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentinde gerçekleştirdiği son saldırılarda 2 binden fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi. Baga’da cumartesi günü uluslararası bir askeri üssü ele geçiren örgütün, insanları öldürdükten sonra tüm kasabayı ateşe verdiği bildirildi.

Baga yerel yönetimi yetkilisi Musa Alhaji Bukar, katliama ve gelişmelere ilişkin olarak BBC'ye açıklamalarda bulundu.  Militanların Çarşamba günü şehrin neredeyse tümünü yaktığını ifade eden Bukar, ölü sayısının binlerle ifade edilebileceğini vurguladı.

Bukar, sokaklarda cesetlerin dağılmış vaziyette olduğunu ve şehirden kaçan Baga sakinlerinin cenazelerini almak için geri dönemediğini söyledi.

Baga'nın 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen Bukar, şu anda şehirde neredeyse hiç sivilin kalmadığını da belirtti.

Cumartesi günüde saldırı düzenlenmişti; o saldırıların ardından Baga'dan binlerce kişi kaçmış ve Borno eyaletinin başkenti olan Maiduguri'ye kaçmışlardı.

Boko Haram'dan kaçarak Çad'a gitmeye çalışanlar da olmuş ancak birçok kişi Çad Nehri'ni geçerken boğularak hayatını kaybetmişti.

Bukar, Örgütün Baga şehri çevresindeki 16 yerleşim yerini ele geçirdiğini de ifade etti.

KOALİSYON GÜÇLERİ VARDI

Baga şehri Boko Haram'a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer'in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı.

Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç ülkenin 1998'de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad Nehri'ndeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram'ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı.

Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013'ten bu yana olağanüstü hal uygulaması var.