Yemen krizi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonun 26 Mart günü başlattığı hava saldırıları ile birlikte yeni bir boyuta taşınırken, çatışmaların bilançosunun giderek ağırlaştığı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM) insani misyonlar sorumlusu Valerie Amos, son iki haftada 519 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bu süre içinde yaklaşık bin 700 kişi de yaralandı.

Valerie Amos, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin de girdiği çatışmalar nedeniyle sivillerin yaşamından büyük endişe duyduklarını da kaydetti.

Yemen’de Şii Husiler ile Devlet Başkanı Abd Rabbo Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalar sonucu başkent Sana Husilerin kontrolüne geçmişti. Husiler ilerleyişlerini sürdürmüş ve Hadi’nin sığındığı Aden kentine de ulaşmışlardı.

Dün ise, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun yeniden bölgeyi bombaladığı ve Husilerin, 2 Nisan sabahı kent merkezindeki mevzilerinden kısmen geri çekildiği bildirilmişti.

Ülkenin başkent Sana da dahil batı ve kuzeyinin önemli bir kısmı Husilerin kontrolünde iken, bazı bölgelerde hükümet güçleri ile Yemen El Kaide’sinin hakimiyeti bulunuyor.