Birleşmiş Milletler yetkilisi Carla del Ponte, Suriye'deki çatışma kurbanlarının ifadelerine göre, muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını söyledi. ABD ve Türkiye daha önce yaptıkları açıklamalarda kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgileri olduğunu açıklamıştı.

Bir İsviçre televizyonuna konuşan Carla del Ponte, 'güçlü, somut şüpheler bulunduğunu, ancak henüz kesin kanıtlar olmadığını' vurguladı.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Del Ponte, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığına dair bir kanıta rastlamadıklarını belirtti.

Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin başsavcılığını yapan İsviçreli eski savcı Carla del Ponte, ellerindeki verileri doğrulamak için daha fazla sayıda tanık ifadesi dinlemek istediklerini ifade etti.

Ancak Del Ponte sarinin ne zaman ve nerede kullanıldığına dair bilgi vermedi.

Del Ponte'nin başkanlığını yaptığı komisyon, Ağustos 2011'de Suriye'deki insan hakları ihlallerinin araştırılması için kurulmuştu.

Kimyasal silah kullanımı konusundaki iddiaları soruşturmak üzere de ayrı bir BM ekibi görevlendirildi.

Ekip Suriye'ye gitmeye hazır. Ama öncelikle tüm iddiaların araştırılabilmesine koşulsuz olarak izin verilmesini bekliyorlar.

İSRAİL'İN SALDIRISI

Hem Suriye hükümeti, hem de isyancı güçler geçmişte birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçladı.

ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanımının kanıtlanması halinde, bunun bütün durumu değiştireceğini söylemişti.

Del Ponte'nin iddiaları, İsrail'in başkent Şam'daki bazı hedeflere hava saldırısı düzenlemesini izliyor.

Suriye yönetimi saldırıda bir araştırma merkezinin vurulduğunu duyurdu.

ABD'li ve İsrailli yetkililerse Lübnan'daki Hizbullah örgütüne giden silah sevkiyatının hedef alındığını açıkladı.

Saldırı Arap Birliği tarafındansa kınandı. (BBC)