Brüksel - Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde Brüksel’de bir araya gelen 21 Kürt siyasi partisi ve 18 sivil toplum örgütü, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının koşulsuz kabul edilmesini isteyerek BM’ye, Kürdistan’a barış gücü gönderme çağrısında bulundu.

Brüksel’de düzenlenen Kürtler arası dayanışma ve yakınlaşma toplantısına 21 siyasi örgüt temsilcisi, 18 sivil ve demokratik örgüt ile bağımsız siyasetçi ve aydınların yer aldığı 150 kadar kişi katıldı.

İki günlük toplantıda Kürdistan’ın dört parçasındaki durum, Kürtlerin örgütlülükleri ile Amerika ve Avrupa Birliği’nin Kürtler karşısındaki politikası ele alındı.

Kürt sorununa çözüm tartışmalarında ise Kürdistan Ulusal İttifakı, uluslararası ilişkiler ve ittifaklar, Kürtlerin meşru talepleri, çözüm formülleri ve uluslararası birlik konferansı için zeminin hazırlanması konuları üzerinde duruldu.

Yoğun tartışmaların yapıldığı ve önerilerin dile getirildiği toplantının sonuç bildirgesinde, bileşenlerin ortak talepleri 22 madde halinde sıralandı.

Birinci maddede, “Ortadoğu ve Dünyada Kürt ve Kürdistan sorunu temel etnik, coğrafi ve insani bir sorundur. Sorunun bu çerçevede görülmesi ve adil bir şekilde çözülmesi gerekiyor” denildi.

KERKÜK VE MUSUL KÜRDİSTAN’A BAĞLANSIN

Federal Kürdistan, toplantı bileşenleri tarafından “önemli bir ulusal kazanım” olarak kabul edilirken, Kerkük, Xaneqin ve Musul başta olmak üzere Federal Kürdistan dışında kalmış Kürt bölgelerinin Kürdistan’a en kısa zamanda bağlanması istendi.

KOŞULSUZ BİR ŞEKİLDE KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKI KABUL EDİLMELİ

İran, Türkiye ve Suriye’ye Kürtlerin doğal haklarını kabul etmeleri çağrısında bulunan Kürt örgütler, “İster konfederal, federal ya da otonomi şeklinde olsun, Kürtlerin kendi siyasi ve idari tercihlerini özgür bir şekilde yerine getirmesi için, kendi kaderini tayin hakkı hiçbir şart öne sürülmeden kabul edilmeli” dedi.

Egemen devletlerin Kürtlerin siyasi sorumlularını, Kürt ve Kürdistan’ın temsilcileri olarak kabul etmesi ve sorunun birlikçe çözülmesi için çaba göstermesini isteyen toplantı bileşenleri, Kürt sorununun diyalogla Türkiye, İran ve Suriye’de anayasal ve demokratik bir şekilde çözümü talep ettiler.

“Kürtlerin tüm hakları hukuki güvence altına alınmalı” diyen Kürt örgütleri, Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin ulusal konferansın yapılması yönündeki çabalarını desteklediklerini belirterek, bu konferansın en kısa zamanda toplanmasını istedi.

Kürt örgütleri ayrıca Asuri-Süryani-Keldani halkları ile diğer Kürdistani halklar olan Ermeni, Türkmen, Arap, Türk, Yahudi, Azeri, Fars ve Roman’ların haklarının garanti altına alınmasını talep etti.

BM KÜRDİSTAN’A BARIŞ GÜCÜ GÖNDERSİN

Uluslar arası topluma da çağrıda bulunarak Kürt sorununun barışçıl çözümü yönünde çaba sarf etmelerinin istendiği sonuç bildirgesinde, “Ulusal Dayanışma, Kürt ve Kürdistanlıların BM’de temsiline yer verilmesini ve BM’nin Kürt ve Kürdistan sorununda aktif bir şekilde pozitif rol oynaması çağrısında bulunur” denildi.

Bildirgede ayrıca BM’den Türkiye, İran ve Suriye’deki Kürt bölgelerine “barış gücü” konuşlandırması talebi dikkat çekerken, “Ulusal Dayanışma, BM’nin böyle bir adımı için zemin sunmaya hazırdır” dedi.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN ORTADOĞU DEMOKRATİKLEŞMEZ

Kürt örgütleri ABD ve Avrupa Birliği’ne açık bir dille seslenerek, “Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’nun demokratikleşmesi mümkün değildir” diye belirtti.

Kürt örgütleri PKK’nin terör listelerinden çıkarılması çağrısında da bulunurken, Türkiye, Suriye ve İran’a PKK lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Türk devletinin Federal Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonlarını da kınayan Kürt örgütleri, saldırılar karşısında Kürt halkının alarm halinde olmalarını istedi.

Kürtler arası dayanışma ve yakınlaşma toplantılarının yılda bir yapılması ve katılımı gerçekleşmeyen diğer örgüt ve şahsiyetlerin davet edilmesine karar verildi.

Toplantıya katılan parti ve organizasyonlar şöyle: Kongra Gel, YNK, Zahmetkêş, Zahmetkêşên Serbixwe, Hizbî Sosyalistî Demokrat , Hizbî Şuî, PÇDK, Hizbî Demokratî Kurdistan, Hizbî Demokratî Kurdistanî Îran, PJAK, Partiya Komunistî Kurdistan-KKP, PDK-S, PDK-Pêşverû, PYD, Partiya Çep a Kurd, Yekitiya Parlamenterên Kurdistan, CHAK, Kon-Kurd, Yekitiya Êzîdiyan, Partiya Îslamiya Kurdistan, PDK-Bakûr, PADEK (Partiya azadî û demokrasî ya Kurdistanê). (ANF)