Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki temsilcisi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının "etkili bir şekilde, mahsur kalan sivilleri" bombalamakla suçladı.

Haber ajansları ve yardım görevlileri, kuzeydeki Saada kentinde sivillerin, uçakların Husileri hedef alan bombardımanından korunmaya çalıştıklarını aktarıyor.

Birleşmiş Milletler ayrıca, yerleşim bölgelerinde hedef gözetmeksizin bombardıman yapılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu uyarısında bulundu.

BM'ye göre hava saldırıları sonucu yarıdan fazlası sivil en az 1400 kişi öldü.

'KOALİSYON GÜÇLERİ SAADA’YI ASKERİ BÖLGE KABUL EDİYOR’  

Hava saldırılarında eski Cumhrubaşkanı Ali Abdullah Salih'in evi de hedef alındı. Salih'in saldırıda yara almadığı belirtiliyor.

Salih, Husi isyancıları destekliyor. Şii Husiler, ülkenin büyük bir bölümünü denetimleri altında bulunduruyor.

Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki insan yardım koordinatörü Johannes Van Der Klauuw, kuzeydeki son hava saldırılarından büyük kaygı duyduklarını söyledi, "Birçok sivil, Saada'da benzin sıkıntısı nedeniyle mahsur kaldı" dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Saada'yı "askeri bölge" olarak kabul ediyor. Cuma günü uçaklardan atılan bildirilerle, sivillerin bölgeyi terk etmesi istendi.

Van Der Klauuw, tüm kenti hedef alma kararının birçok sivili riske sokacağı uyarısında bulundu.

‘DOĞUM YAPMAK ÜZERE OLAN KADINLAR HAVA SALDIRILARI NEDENİYLE KAÇTI’

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Teresa Sancristoval Cuma gecesi, kentin şiddetli bir bombardımana hedef olduğunu söyledi. Kente uçakların 140 saldırı düzenlediği belirtiliyor.

Sancristoval, doğum yapmak üzere olan beş kadının hava saldırıları nedeniyle kaçtığını söyledi.

Suudi Arabistan, Husilerin saldırılardan korunmak için sivillerin arasına saklandıklarını ya da silahlarını bu bölgelere kaydırdığını öne sürüyor. (BBC Türkçe)